23 Marta, 2023

Šest efekata plivanja na tijelo i um

Da biste postigli maksimalne benefite plivanja neophodno je da plivate tri puta nejdeljno.

Koliko god da imate godina, postoji jedna univerzalna “tajna” za dobro fizičko i mentalno zdravlje – plivanje.

Ova aktivnost ne pruža vam samo trening za cijelo telo, već može i da vam pomogne da se izborite sa depresijom, budući da plivanje oslobađa endorfin, hormon zadužen za pozitivne misli i osećanja.

1. Bolji kapacitet pluća

Redovno plivanje je odličan način da ojačate svoja pluća. Zapravo, studije govore da su u tome bolje čak i od joge! To je rezultat toga što plivanje povećava elastičnost mišića u plućima i grudima.

2. Jači zglobovi

Dok plivate, ne osjećate čak 90 % svoje težine, pa je ova vježba idealna za ljude koji pate od bolova u zglobovima uzrokovanih, na primjer, artritisom. To dalje znači da će redovno plivanje pomoći da smanjite rizik od pogoršavanja bolesti jer će mišići imati redovnu vježbu, uključujući i one oko zglobova, i postaće jači.

3. Prava i zdrava leđa

Ako patite od hroničnog bola u leđima, plivanje će vam pomoći jer gradi leđne mišiće.

4. Mršavije tijelo

Plivanje tri puta nedjeljno je sjajan način da sagorite još više kalorija dok istovremeno jačate mišiće. Tokom 30-minutnog plivanja sagorijećete čak 500 kalorija, što je dvostruko više nego broj kalorija koji se sagori tokom šetnje.

5. Usporeno starenje

Studije su pokazale da ljudi koji tri puta nedjeljno preplivaju od 3 do 4,5 km usporavaju proces starenja i izgledaju mlađe i nekoliko decenija.

6. Bolji san

Plivanje čini čuda i za vaš um i san. Dokazano je da je plivanje jedan od najboljih načina za liječenje nesanice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *