23 Marta, 2023

Na sto staviti teme oko kojih se možemo dogovoriti, prioritet ekonomija

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović navodi da nakon parlamentarnih izbora u oktobru ove godine vlasti BiH, ali i Republike Srpske, mogu biti uspješne samo ako se na sto postave teme oko kojih može doći do dogovora, a prioritet treba da bude ekonomija.

„U Predsjedništvu BiH za mene je ključ članstvo u Evropskoj uniji i ‘Otvoreni Balkan’. Ekonomija pod broj jedan. Moja ideja je, ako me drugi budu slijedili, da BiH bude u Evropskoj uniji za osam godina“, rekao je Šarović.

Javna preduzeća su sad sredstvo za isisavanje para za stranačku vojsku, ukazao je Šarović i naglasio da taj lanac treba prekinuti.

On navodi da pokretač razvoja upravo treba da budu javna preduzeća, ali preduzeća koja neće praviti dugove, već razvijati ovu zemlju.

– Izgradnja infrastrukture, poresko rasterećenje privrede, smanjenje poreskih stopa za investicije u nerazvijene opštine, sve će to biti prioriteti SDS-a. Mi na taj način moramo da forsiramo investicije u manjim sredinama, jer bi to za te investitore bilo značajno. Istovremeno, povećali bi bruto domaći proizvod. Ne bi bili na gubitku, već naprotiv to bi bila značajna sredstva – rekao je Šarović.

On je naveo da šumska gazdinstva treba vratiti lokalnim zajednicama, kao što je to bilo prije 15 godina.

– Oni su bolji gospodari nego kada se to upravlja iz centrale. Naravno, to podrazumijeva zabranu izvoza oblovine i poluproizvoda i dati veći značaj drvoprerađivačima, onima koji se bave industrijom namještaja. Bosna i Hercegovina samo namještaja izvozi u region vrijednosti oko 500 miliona eura, a možete misliti koliko bi se ovim mjerama tek pojačala ta proizvodnja, rekao je Šarović.

Predsjednik SDS-a ističe da je značajan segment ekonomske reforme koju zagovara SDS brži razvoj agrara.

„Poljoprivreda treba da ima podsticaj po zakonu, a to je 6 odsto od budžeta. To je 180 miliona maraka, skoro tri puta više nego sada. Vratit ćemo i robne rezerve već prve godine“, rekao je Šarović.

On tvrdi da u ovim strateškim programima, Republika Srpska treba slijediti primjer Srbije.

„Srbija svake godine iz evropskih fondova povlači oko 400 miliona eura, mi ne povučemo ni deset miliona eura. Mi stagniramo, zašto to ne činimo, a možemo bar na taj način da obezbijedimo značajna sredstva za ruralni razvoj“, rekao je Šarović.

Šarović ukazuje da sadašnja vlast Elektroprivredu Republike Srpske tretira kao stranački plijen, a ne motor razvoja.

„Vratićemo te resurse građanima. Ne smije se dozvoliti da bude sirotinje u tim sredinama gdje se eksploatišu prirodni resursi. To treba da budu bogati krajevi. Zatvorit ćemo i ventil za male hidroelektrane. Treba graditi velike ekološke projekte u skladu sa standardima Evropske unije“, poručio je Šarović, prenosi Sektor za politiku i medije SDS-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *