23 Marta, 2023

Sladić pojasnio gdje nas očekuje nevrijeme

Nedim Sladić, meteorolog Nove BH donosi detalje nakon što je iz Federalnog hidrometorološkog zavoda izdato žuto i narandžasto upozorenje na kišu i jak vjetar.

Sladić kaže da pod utjecajem ciklone s juga Europe, u naše krajeve pumpa se veća količina vlažnijeg i toplijeg zraka u istočnoj i sjeveroistočnoj visinskoj struji, a da nam sa sjevera pristiže hladan zrak.

“Ovakva kombinacija u blizini dvije zračne mase različitog porijekla uvjetuje pojavu jačeg hlađenja, širenja i kondenzovanja zraka što znači da danas intenzivnije padavine su na sjeveru i sjeveroistoku Bosne, pri čemu se prognozira i veća količina padavina za kratak vremenski period. Manji vodotoci će nabujati, no ne nužno i izliti, iako mjestimično i na usko skoncentrisanom području se mogu javiti bujična plavljenja”, kazao je za N1 Sladić.

Također, Sladić je savjetovao da se svakako prate upozorenja izdata isključivo od strane nadležnih službi, prije svega hidrometeoroloških zavoda. Osim toga, Sladić je naveo i kakvo vrijeme će biti u našim južnim krajevima.

“Umjeren do jak sjeveroistočni vjetar, odnosno bura, je najavljena u Hercegovini usljed izražene razlike u pritiscima, a to će na njenom jugu rastjerati oblake uz djelomično vedro vrijeme. Prestanak padavina očekujemo u cijeloj zemlji u nedjelju”, naveo je Sladić.

Meteoalarm je izdao narandžasto upozorenje na obilnu kišu za područje Tuzle, gdje se očekuje od 40 do 70 litara kiše po metru kvadratnom.

Stanovništvo na tom području se upozorava da bude spremno da zaštiti sebe i svoju imovinu, uz napomenu da je moguće plavljenje imovine i saobraćajnih mrež, kao i poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama.  Žuto upozorenje na padavine izdato je za područje Bihaća, gdje se očekuje do 40 litara kiše po metru kvadratnom i Sarajeva do 30 litara kiše po metru kvadratnom, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. U Trebinju je izdato žuto upozorenje na udare vjetra, od 50 do 70 kilometara na sat. Osim za obilnije padavine, za ostala područja izdato je žuto upozorenje na jak vjetar, u Banjaluci i Foči više od 50 kilometara na sat, Prijedoru i Višegradu preko 40 kilometara na sat.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *