23 Marta, 2023

Borenović: Dodik, Đokić i Stevandić prihvatili agresiju na Ukrajinu, sankcije Rusiji i genocid u Srebrenici

Izabrali ste i prihvatili agresiju na Ukrajinu (predzadnji pasus preambule), genocid u Srebrenici (tačka 3. odluke sudova) i sankcije Rusiji (tačka 9. usklađivanje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU), napisao je na svome Twitter nalogu predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Ovo je njegovo reagiranje na objave Radovana Kovačevića koji je optužio Borenovića jer nije u Briselu sjedio sa predstavnicima srpskih stranaka, poručivši kako je “izabrao raju”.

“Izabrali ste i prihvatili agresiju na Ukrajinu (predzadnji pasus preambule), genocid u Srebrenici (tačka 3. odluke sudova) i sankcije Rusiji (tačka 9. usklađivanje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU). To ste vi, prevaranti!”, objavio je Borenović uz fotografije dokumenata.

U Sporazumu koji su prihvatili bh. lideri, između ostalog,  navodi se:

– Učesnici se pozivaju na zajedničku Izjavu članova Predsjedništva BiH  povodom 25-godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma. Prepoznaju važnost političkog trenutka i odgovornosti prema svim građanima BiH, imajući u vidu Rezoluciju Generalne skupštine UN ES-11/1 o agresiji na Ukrajinu, usvojenu 2. marta 2022. godine.  

– Nastavljaju usklađivanje BiH sa Zajedničkom spoljnom i sigurnosnom politikom EU uključujući implementaciju i saradnju u oblastima obuhvaćenim Zajedničkom spoljnom i sigurnosnom politikom Evropske unije u skladu sa članom 10. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. 

Također, ovim dokumentom prihvaćene su i sve odluke domaćih i međunarodnih sudova…

Sporazum su prihvatili Milorad Dodik (SNSD), Nenad Stevandić (US) i Petar Đokić (SP), kao i lideri iz Sarajeva predsjednik i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, te lideri DF-a Željko Кomšić, stranke Naroda i pravde Elmedin Кonaković, SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto i Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Sastanak u Briselu sa bh. liderima održan je u organizaciji predsjednika Evropskog vijeća Šarla Mišela.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *