23 Marta, 2023

Vrtić Abakus u Zenicu donio prestižnu nagradu za inovativne nastavnike COI Step by Step

Uz veliki trud i rad djece, sjajnu saradnju roditelja, stručnost, entuzijazam i rad zaposlenika i saradnika vrtića, učešće partnera na projektu, podršku menadžmenta i zaposlenika Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, volontiranje studenata, podršku mnogih stručnjaka i medija,  predškolska ustanova „ABAKUS“ iz Zenice dobitnik je prestižne nagrade za najbolje inovativne nastavnike u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu.

“Oskara” u oblasti obrazovanja u izboru COI Step by Step Zeničanke Vildana Čeliković i Emina Talić – Hakanović, kao predstavnice cijelog kolektiva vrtića „Abakus“,  dobile su u kategoriji odgajateljica. Projekat “Djeca su čuvari planete i svijeta” i Festival za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta” su realizirali kao tim svi zaposlenici i saradnici: Emina Talić-Hakanović, Demira Hamzić, Belikisa Bojinović, Alma Dudić, Sanida Ćerimić, Zineta Jusić-Mihajlović, Lejla Bujak, Meliha Bašić, Vildana Čeliković, Almedina Čamdžić, Mirha Skopljak, Amila Nešust-Bišić, Mubina Karić, Azemina Turanović, Sanela Delić, Nejra Purić i Adisa Gluhić.

Projekat sadrži aktivnosti iz oblasti ekološkog odgoja, odgoja za toleranciju i dramskog odgoja koje su realizirane cijelu pedagošku godinu. Inspirisani ručno rađenim lutkama i pričom koju je jedna divna tetka, Aida Talić (sestra aplikanta prakse),  napisala za vrijeme pandemije iz ljubavi, razdvojenosti (Amerika – BiH) i nedostajanja, nastala je potpuno originalna autorska predstava “Kad se male ruke slože”, koja ukazuje na važnost pčela u ekosistemu i važnost zajedništva.

Sve navedene aktivnosti u toku cijele godine rezultirale su realizacijom Festivala za ekologiju i mir “Djeca su čuvari planete i svijeta” na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, sa učešćem oko 200 djece uzrasta od 10 mjeseci do 12 godina, učešćem roditelja, mnogih stručnjaka iz zajednice, angažman i volonterski doprinos velikog broja studenata, te sjajnu medijsku popraćenost.

Specifični cilj manifestacije jeste jačanje svijesti o važnosti očuvanja planete Zemlje i očuvanja mira u svijetu, a opći cilj manifestacije je poticanje, razvijanje i promoviranje nadarenosti i talenata djece rane, predškolske i školske dobi, te jačanje samopouzdanja djece.

Nagrada za inovativne nastavnike i nastavnice (NIN) u Bosni i Hercegovini je najvrijednije priznanje među edukatorima i edukatoricama na svim nivoima obrazovanja, od predškolskog do univerzitetskog nivoa, a sada se održava njihova dodjela sedmu godinu zaredom. Već sedam godina NIN glasno promoviše i slavi nastavničku profesiju kao ključni indikator kvalitetnog obrazovanja u BiH.

Od 2019. godine NIN je prepoznat i kao dio velike porodice Global Teacher Award, najprestižnije nagrade za nastavnike u svijetu. U vremenima koja nam pokazuju koliko je važna izvrsnost nastavničkih kadrova, NIN je posebno važno priznanje za njihove uložene napore u izazovnim uslovima.

Cijeli proces dodjele nagrada, od prikupljanja inovativnih praksi do svečane ceremonije dodjele, organiziraju Centar za obrazovne inicijative Step by Step i Zajednica inovativnih nastavnika/ca uz pomoć partnera i prijatelja.

Prilikom dodjele ove prestižne nagrade predstavnice, Vildana Čeliković i Emina Talić-Hakanović, su u govoru naglasile da je velika čast biti dio zajednice čarobnica i čarobnjaka koji grade bolje obrazovanje u našoj zemlji. Zahvalile su se stručnjacima COI Step by Stepa što su prepoznali vrijednost njihove inovativne prakse. Zatražile su od publike poseban aplauz za svu djecu, roditelje, zaposlenike, saradnike, studente, medije, partnere i sve ostale stručnjake koji su učestvovali u realizaciji prakse i naglasile da ova nagrada pripada svima.

Više o realizaciji same inovativne prakse možete naći na našoj Facebook stranici, Instagram profilu i Youtube kanalu.

U prilogu na linku slike sa svečane ceremonije dodjele nagrada za inovativne nastavnike, koja se 18.1.2023. godine održala u Mostaru. 

https://drive.google.com/file/d/1EDZtXNPP-Gx7ODtRTpyCsiBuGuhyIzvN/view?usp=sharing

Cijela ceremonija se može poledati na linku: 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *