Akcija “Dardaneli”: Četiri brata uhapšena zbog šverca emigranata

Akcija “Dardaneli”: Četiri brata uhapšena zbog šverca emigranata

BIHAĆ – Pripadnici Granične policije BiH su juče ujutru na području Bihaća, Cazina i Velike Kladuše uhapsili 11 lica, uključujući i četiri brata, koja su osumnjičena da su članovi kriminalne grupe koja se bavila trgovinom ljudima, odnosno emigrantima.

Pretresi su obavljeni na više lokacija, a otkriveno je i devet državljana Turske koje su pokušali prebaciti u Hrvatsku.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da se radi o zajedničkoj, međunarodnoj akciji kodnog naziva “Dardaneli”, usmjerenoj na borbu protiv ilegalnih migracija, koju ta pravosudna institucija realizira u saradnji sa USKOK-om Hrvatske, te pravosuđem i policijom Crne Gore.

Nezvanično se saznaje kako su među uhapšenima Zijad Šabić, te braća Alen, Amel, Husein i Amir Bečić, i riječ je o osobama koje su odranije poznate policiji zbog bavljenja kriminalnim poslovima.

Pojedini portali javili su da je vođa kriminalne grupe bio Šabić, čije objekte su u Velikoj Kladuši pretresali i granični policajci i MUP USK. Isti izvor navodi da su pretreseni i objekti još jednog mještanina u Velikoj Kladuši i Cazinu, kao i kuća braće Bečića u selu Čavnik, kod Bihaća.

Objavljeno je juče da su Šabić i pomagači u posljednja tri mjeseca u Hrvatsku, preko ilegalnih prelaza, prebacili najmanje 200 državljana Turske i Sirije, te da istražioci procjenjuju da su, zajedno sa saradnicima iz susjedne države, u tom periodu zgrnuli najmanje 200.000 KM!

Navodno su iz Crne Gore emigranti prebacivani u Hercegovinu pa odatle u Krajinu, gdje su ih kod Bihaća preuzimala braća Bečići. Zatim su ih, po pisanju medija, kroz šumu u blizini graničnog prelaza Izačić prebacivali u Hrvatsku.

“Poslom” je, navodi se, koordinisao Šabić, koji je već ranije hapšen zbog krijumčarenja i međunarodne trgovine ljudima.

To su, dakle, sve nezvanična saznanja koja su procurila u medije, a zvanično je potvrđeno da je hapšenje obavljeno po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH i uz podršku pripadnika MUP-a USK.

Akcija je, potvrđeno je, usmjerena ka osobama koje su osumnjičene da su kao organizirana kriminalna grupa, krijumčarile iz BiH na područje Hrvatske veći broj državljana Turske, kao i osoba iz zemalja Bliskog istoka.

Ove aktivnosti su, kako kažu iz Tužilaštva BiH, detaljno pripremane na zajedničkim sastancima sa predstavnicima USKOK-a i pravosuđa Crne Gore. O svemu je informisana i Međunarodna agencija za migracije (IOM).

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *