Andrej Plenković: Hrvatska se u izvozu obrambene opreme drži međunarodnih režima

Andrej Plenković: Hrvatska se u izvozu obrambene opreme drži međunarodnih režima

ZAGREB (AA) –  Tijekom konferencije „Hrvatska vojna industrija kao izvozni brend“ hrvatski premijer Andrej Plenković te čelni čovjek Agencije Alan Ivan Nekić kategorički su odbili mogućnost ili namjeru Hrvatske o izvozu naoružanja u Siriju i Irak, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatski premijer Andrej Plenković je, upitan stiže li hrvatsko naoružanje do Sirije i Iraka, kratko poručio:

“Hrvatska se pridržava svih međunarodnih režima kada je riječ o izvozu bilo kakvog obrambenog proizvoda“.

Ministar obrane Damir Krstičević je izjavio kako hrvatska industrija vojne opreme i oružja najviše izvozi u Sjedinjene Američke Države (SAD), zatim u zemlje regije, na Bliski Istok i druga europska tržišta.

Na pitanje završava li dio oružja kojega Hrvatska izveze „u krivim rukama“ u zemljama kao što su Sirija i Irak, odgovorio je Ivan Nekić, predsjednik Uprave agencije Alan zadužene za uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova, koji je odbio takvu mogućnost ili namjeru Hrvatske.

“Hrvatska nikada nije izvezla niti jedan komad naoružanja u zemlje koje imaju bilo kakvu zabranu ili embargo, ili od Europske unije ili od NATO saveza, SAD-a ili drugih naših prijatelja i partnera“, kazao je Nekić.

Nekić je istaknuo da Hrvatska nikada nije izvezla niti jedan komad oružja u države u koje nisu izvozile i druge europske zemlje, odnosno zemlje tzv. stare Europe i zemlje koje su nakon rušenja Istočnog bloka ušle u sastav EU.

Nekić je poručio kako snimljeni Youtube filmovi nisu dokaz da Hrvatska izvozi oružje u sporne zemlje.

“Morate znati da su samo u Iraku u jednom danu razoružane dvije oklopne divizije, što je naoružanje za više desetaka tisuća ljudi. To oružje više nitko nije mogao pratiti, a dio tog naoružanja je kupljen i u istočnoj Europi i u bivšim država bivše Jugoslavije. Tako da Hrvatska po tom pitanju može biti mirna jer je u puno manjem opsegu izložena takvim tržištima od drugih zemalja iz našeg šireg okruženja“, kazao je Nekić.

Istaknuo je kako je hrvatski najveći partner, sa preko 50 posto udjela u hrvatskom izvozu obrambene opreme, SAD i zemlje koje kupuju nove tehnologije.

Nekić tvrdi da se nikad nije moglo dogoditi da dio naoružanja ide s takvim namjerama u izvoz prema spornim zemljama.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *