Apple odgovorio na nedoumice oko Face ID

Apple odgovorio na nedoumice oko Face ID

Novi Appleov top model pametnog telefona ima sigurnosne postavke koje onemogućavaju korištenje ugrađene funkcije prepoznavanja lica ukoliko su dva tastera sa strane pritisnute istovremeno, naveo je šef Appleovog odjeljenja za softver Kreg Federigi u odgovoru razvojnom programeru koji mu je poslao pismo puno pitanja o tehnologiji Face ID.

Njihova prepiska otkriva više pojedinosti o tehnologiji koja široj javnosti neće biti dostupna do 3. novembra, a o kojoj se dosad raspravljalo gotovo isključivo samo u Appleu.

Federigi je tokom predstavljanja imao problema s korištenjem Face ID-ja jer ga iPhone X isprva nije prepoznao pa je odbio da odmah otključa ekran. To je navelo mnoge da se zapitaju koliko je ta tehnologija zaista pouzdana.

Alio, Federigi je u odgovoru naveo kako se na predstavljanju novih modela dogodilo nešto što se pri uobičajenom korištenju iPhonea X gotovo sigurno neće desiti.

Naime, smartfonom korištenim za prezentaciju rukovao je veliki broj ljudi prije nego što je došao do njega, pa je bio zaključan.

“Nama koji smo mjesecima koristili iPhone X to nije stvaralo probleme”, ustvrdio je Federigi.

Ujedno je pokušao da umiri one koji strahuju kako će iPhone X biti lako ukrasti tako što će lopov usmjeriti telefon prema licu vlasnika i potom moći da pristupi svemu što je na uređaju.

Federigi je rekao kako postoje dva načina zaštite. Ako ne gledate direktno mobilni telefon neće se otključati, a i ako pritisnete tastere sa obje strane dok ga predajete Face ID će biti privremeno isključen.

Hoće li iPhone X moći da nas prepozna ukoliko nosimo naočare za sunce?

Uglavnom da, ali ne u slučaju svakoga, napisao je Federigi.

Naime, većina naočara za sunce propušta dovoljno infracrvenog svjetla kako bi Face ID mogao da prepozna lice, piše Independent.

(Tportal.hr)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *