Astronomi napravili najdetaljniji snimak zvijezde ikada

Astronomi napravili najdetaljniji snimak zvijezde ikada

Astronomi su zahvaljujući velikom teleskopu u Evropskoj južnoj opservatoriji u Čileu uspjeli da zabilježe najnapredniju sliku jedne strane zvijezde ikada.

Riječ je o Anteresu, crvenom superdžinu, petnaestoj najsjajnijoj zvijezdi na nebu udaljenoj od Sunca 604 svjetlosne godine.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije ove neobične zvijezde, a opservatorija je objavila i video-snimak u kome navodi više detalja o samoj zvijezdi i ostalim sprovedenim istraživanjima.

Po boju i sjaju, Antares podsjeća na Mars i moguće je vidjeti je golim okom, čini sazvježđe Škorpija. Ima 15 puta veću masu od Sunca i zadivljujuće je kako njen sjaj vidimo sa Zemlje sa tolike udaljenosti. Kada bi se nalazila na ivici našeg solarnog sistema, njeni površinski slojevi dodirivali bi Mars.

Nažalost, Antares ulazi u završnu fazu svog životnog vijeka, što znači da će uskoro doći do supernove, zvjezdane eksplozije koja izbacuje ogromnu energiju za izuzetno kratak vremenski period.

Sjaj supernove prije eksplozije se poveća više miliona puta u odnosu na sjaj tokom njenog života. Poslije eksplozije, sjaj postepeno opada tokom nedjelja ili mjeseci.

Zvijezda će na kraju izgubiti na masi, fenomen koji je za naučnike ostao misterija. Ipak, postoji nada da će se o ovom fenomenu više saznati tokom procesa raspadanja mjerenjem emisiju gasova, piše Indy100.

“Način na koji zvijezda poput Antaresa nevjerovatnom brzinom gubi masu u svojoj posljednjoj fazi misterija je koja postoji više od pola vijeka”, ističe Kejči Onaka. “Interferometar veoma velikog teleskopa može direktno da mjeri kretanje gasova u produženoj atmosferi Antaresa što je presudni korak ka razjašnjenju ovog problema“.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *