Barzani: Referendum nije prijetnja Turskoj

Barzani: Referendum nije prijetnja Turskoj

ERBIL (AA) – Premijer Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka (IKBY) Necirvan Barzani tvrdi kako neustavni referendum o nezavisnosti od Iraka koji provodi ta uprava danas nije prijetnja za Tursku, javlja Anadolu Agency (AA).

Barzani je nakon glasanja u Erbilu govorio o odlukama Turske kada je riječ o referendumu.

Prema njegovim riječima, Regionalna kurdska uprava na sjeveru Iraka ima jako dobre odnose sa Turskom od 1991. godine.

”Turska je zemlja koja nam je pomogla u teškim vremenima. Dugujemo zahvalnost Turskoj na pomoći koju je pružila Regionalnoj kurdskoj upravi“, rekao je Barzani.

Naglasio je kako se referendum održava samo u granicama Iraka.

”Referendum obuhvata samo granice Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka. Ne želimo da se referendum poima kao da će biti održan i u susjednim zemljama. Ovu odluku smo donijeli kada je izgubljena nada u Bagdad. Svoja prava u ustavnom okviru pokušavali smo ostvariti 13 godina. Ali, nažalost, naša ustavna prava su se svakim danom sve više počela kršiti“, rekao je Barzani.

Dodao je kako referendum u Regionalnoj kurdskoj upravi nije prijetnja za Tursku.

”Referendum koji se danas održava u Regionalnoj kurdskoj upravi nema karakteristike opasnosti za Tursku. Osim toga, nismo faktor prijetnje koji će narušiti sigurnost bilo koje susjedne zemlje. Želja kurdske regije je da Turska shvati zašto je donesena jedna ovakva odluka. Referendum nije proglas nezavisnog Kurdistana 26. septembra. Narod će u tom procesu izraziti svoje mišljenje o nezavisnosti. Želimo sva pitanja putem dijaloga riješiti sa Bagdadom. Želimo da na mirniji način o ovom pitanju (Turska) postupa. Turska ne bi ovo trebala vidjeti kao prijetnju sebi, jer mi nikome nismo prijetnja”, poručio je Barzani.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *