Bosanka na protestu u New Yorku: Srebrenica se ponavlja u Arakanu, vrijeme je da se svijet probudi

NEW YORK (AA) – U New Yorku je ispred zgrade Stalnog predstavništva Mijanmara u Ujedinjenim narodima (UN) održan protest povodom nasilja i napada mijanmarske vojske na Rohingya muslimane u Arakanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nekoliko desetina Amerikanaca, različitih etničkih grupa, okupilo se na Manhattanu, gdje se nalazi zgrada Stalnog predstavništva Mijanmara u UN-u. Među okupljenima na protestu bili su predstavnici turske, palestinske, bosanske i drugih zajednica u SAD-u.

Tom prilikom izrazili su nezadovoljstvo i osudili novi val nasilja mijanmarske vojske nad muslimanima Arakana, koji posljednjih dana intenzivno napuštaju zemlju i bježe ka Bangladešu.

Demonstranti su nosili transparente poput “Zaustavite ubijanje Rohingya”, “Zaustavite genocid”, “Nobelova nagrada za genocid”, “Nećemo šutjeti”, “UN probudi se” “Šutnja je odobravanje”.

Jedan od transparenata u New Yorku bio je i “Ruanda, Bosna, a sada Burma. Zaustavite genocid na Rohingyama”.

Bosanka koja živi u New Yorku Sidika Lemeš također je izrazila podršku muslimanima Arakana. U razgovoru sa novinarom AA podsjetila je kako se u Srebrenici dogodio genocid, te da se isto to danas dešava u Arakanu.

„Srebrenica se ponavlja u Arakanu i svijet se mora probuditi. SAD, Europa, UN, svi se trebaju probuditi“, poručila je Lemeš.

Sevkiye Sun, ispred turskih građana u New Yorku, kazala je kako je cilj današnjeg skupa pružiti podršku muslimanima Mijanmara i osuditi nasilje kojem su izloženi.

„Tamo ubijaju djecu, prolijeva se krv. Svijet na sve to šuti“, kazala je Sun.

Protest podrške muslimanima Arkana održan je jučer i spred zgrade ambasade Mijanmara u New Yorku.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *