Brnabić: Mnogim ljudima u Srbiji je Njemačka primjer idealne države

Brnabić: Mnogim ljudima u Srbiji je Njemačka primjer idealne države

BEOGRAD – Mnogim ljudima u Srbiji Njemačka je primjer idealne države, ne samo sa ekonomskog, već i sa društvenog aspekta, piše u autorskom tekstu za Radio “Dojče vele” premijerka Srbije Ana Brnabić.

“Moja ideja vodilja su razvoj, inovacije, efikasna uprava i poštovanje ljudskih i manjinskih prava i vrednosti savremenog društva koji vladaju u zemljama EU, a posebno u Nemačkoj. Imajući u vidu kvalitet odnosa koji smo poslednjih godina izgradili, mogu da kažem da u sprovođenju reformi, unapređenju odnosa u regionu i putu ka članstvu u EU, Vlada Srbije i ja na podršku možemo da računamo od prijatelja iz EU i Nemačke”, istakla je Brnabićeva.

Njen članak je dio serije autorskih tekstova Radija “Dojče vele”, pred izbore za Bundestag, koji se održavaju 24. septembra.

Brnabićeva je ukazala da Srbija i Njemačka imaju dugu tradiciju ekonomskih i kulturnih veza, kao i da politički odnosi dvije zemlje konstantno napreduju.

“To pokazuju susreti mog prethodnika na mestu premijera, Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel, kao i moj tokom Samita u Trstu. Iako kratak, taj susret je potvrdio sličnosti u razmišljanju o budućnosti naše dve države i društva koje želimo da gradimo. Merkelova je pokazala političku snagu i viziju, govoreći o promenama koje svaka država mora da sprovede ukoliko želi da kreira razvojnu budućnost svojih građana”, napomenula je srpska premijerka.

Ona je rekla da je raduje što je Njemačka godinama među vodećim privrednim partnerima Srbije — jedan od prvih pet investitora i najveći bilateralni donator — i dodala da posebno ohrabruje višestruko povećanje spoljnotrgovinske razmjene u posljednjih 15 godina i srpskog izvoza u Njemačku za više od pet puta.

Brnabićeva je ukazala da više stotina hiljada građana Srbije živi u Njemačkoj, što je važno za dobre odnose dvije zemlje.

“Ohrabruje što otvoreno razgovaramo i o pitanjima iz prošlosti, a što je podstaklo da ove godine u Srbiji otkrijemo spomenik Podunavskim Nemcima stradalim na kraju Drugog svetskog rata. Na nivou vlada predstoji potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti kulture i osnivanju nemačke škole u Beogradu, zbog čega mi je posebno zadovoljstvo da će predstojeći Međunarodni beogradski sajam knjiga u fokusu imati književnost nemačkog jezika”, istakla je srpska premijerka.

Ona je ukazala da, kada je riječ o članstvu u EU, u Srbiji je već uspostavljen široki konsenzus.

“Pristupanje EU ostaje naš najvažniji spoljnopolitički cilj. Jačanje regionalne saradnje i put ka članstvu u EU bili bi teži da pre tri godine kancelarka Merkel nije inicirala ’Berlinski proces‘”, istakla je Brnabić.

Ona je izrazila duboko uvjerenje da je u interesu cijele Evrope članstvo Zapadnog Balkana u EU — jer dijelimo iste vrijednosti, kulturu i civilizacijske tekovine.

“Nemačka je jedna od najvažnijih partnera za Srbiju i Zapadni Balkan i zato je dobro da ima aktivnu ulogu u jačanju regionalne saradnje, kao i da se njenim primerom povedu i ostale članice EU”, dodala je Brnabićeva.

Srpska premijerka je istakla da je u politiku ušla sa najboljom namjerom da uradi nešto dobro za svoju zemlju i njene građane.

“Prihvatila sam da budem predsednica Vlade Srbije nakon više od decenije rada u privatnom sektoru, jer želim da Srbija koju volim bude uspešna država sa snažnim društvom i odgovornim pojedincima, spremnim i hrabrim da zajedno gradimo budućnost po našoj meri i meri budućih generacija”, navela je ona u autorskom tekstu.

Prema njenim riječima, zahvaljujući sveobuhvatnim i uspješnim ekonomskim reformama koje je počela prethodna Vlada, stvoren je prostor da započne opsežna reforma državne uprave.

“Cilj nam je moderna i efikasna država, koja će biti servis svojih građana. Vlada Srbije i ja kao njena predsednica, kao i predsednik republike, želimo da osnažimo naše društvo, državu i privredu da se nose sa izazovima 21. veka i svetom koji se konstantno menja. Vizija mi je moderno društvo, izgrađeno na boljem obrazovnom sistemu i sistemu vrednosti na čijem će vrhu biti znanje i stručnost. Moramo da redefinišemo sve što je godinama rađeno i prvi i najznačajniji korak je digitalizacija”, naglasila je Ana Brnabić u autorskom tekstu za “Dojče vele”.

(Sputnjik)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *