Čavić: Blokada parlamenta RS-a sve do ispunjenja zahtjeva opozicije

Čavić: Blokada parlamenta RS-a sve do ispunjenja zahtjeva opozicije

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić potvrdio je da opozicija neće dozvoliti održavanje sjednica Narodne skupštine RS-a sve dok se na dnevni red ovog zasjedanja ne uvrsti izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a u 2016.

Istakao je da će opozicija biti u Skupštini, ali da neće dozvoliti njen rad bez ispunjenja njihovih zahtjeva, a razmatrat će i druge opcije vanparlamentrane borbe.

-Trpjeli smo godinama njihovo nezakonje, više nećemo. Neka se vrate u okvire Ustava i zakona i možemo dalje – dodao je ističući da insistiraju i na objavi svih ranije usvojenih odluka parlamenta, među kojima i ona o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Čavić je u izjavi novinarima naveo da po Poslovniku Odbor za finansije nije nadležan za skidanje revizorskih izvještaja s dnevnog reda parlamenta, jer vlast nije željela da, prije nego što se prihvati ostavka glavnog revizora Duška Šnjegote, on u parlamentu iznese svoj stav o stanju budžeta u prošloj godini.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica je rekao da je blokada rada parlamenta njihov vanparlamentarni način borbe protiv nezakonitih odluka vlasti.

-Ovom zemljom moraju da vladaju zakoni, a ne bezakonje. Moramo da spasimo RS od tiranije – rekao je Govedarica.

I poslanik Partije  demokratskog  progresa (PDP) Branislav Borenović tvrdi da oni na ovaj način “čuvaju parlament, koji gazi neodgovorna Vlada”.

-Jako smo nezadovoljni, jer skupštinska većina nije prihvatila naše zahtjeve da se parlament vrati u ustavne okvire. Na sve smo spremni da sačuvamo interes RS-a, koja mora da bude moderna, demokratska zemlja– rekao je Borenović.

Sva trojica poslanika opozicije su potvrdili da ih je telefonski kontaktirao predsjednik RS-a Milorad Dodik, kojem su iznijeli stavove.

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić tvrdi da postoji mogućnost da poslanici vladajuće većine odluče da sjednice parlamenta se održe u nekom drugom prostoru, a iz opozicije tvrde da će i oni doći za njima gdje god da odu.

Nakon što su opozcionari blokirali i danas rad parlamenta, sjednica je prekinuta dok se, kako je rekao predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović, ne stvore uslovi za njen nesmetani rad.

Prethodno je opoziciji izrekao mjeru udaljavanja sa sjednice, jer su blokirali njen rad. Opozicija tvrdi da neće prihvatiti izrečenu mjeru.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *