Čović se sastao sa s kardinalom Čupićem i predstavnicima hrvatske zajednice u Chicagu

CHICAGO/SARAJEVO (AA) – Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović sastao se u Chicagu s devetim nadbiskupom Blažom Josipom Čupićem, te posjetio hrvatsku franjevačku kustodiju Svete obitelji i Hrvatski etnički institut u tom američkom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

U pisanom saopćenju Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH se navodi da je kardinal Čupić Čovića upoznao sa radom svoje arhidijaceze koja je treća po brojnosti unutar Katoličke crkve u SAD-u.

“Čović je informirao kardinala Čupića o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, te ga upoznao s postojećim hrvatskim pitanjem. Naglasio je da, vođeni kršćanskim vrijednostima, Hrvati nastoje podstaći dijalog u BiH s predstavnicima druga dva naroda, koji će rezultirati otklanjanjem svih nedostataka koji BiH čine nepravednom državom. U tom smislu, nužno je izmijeniti izborni zakon, kako bi Hrvati bili uistinu ravnopravni s druga dva naroda“, navodi se u saopćenju iz press službe Predsjedništva BiH.

Tokom posjete SAD-u, Čović je također posjetio i Hrvatsku franjevačku kustodiju Svete Obitelji, gdje se susreo sa svećenicima i sestrama na službi u Kustodiji.

Fra Jozo Grbeš, kustos Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji, koja administrativno pokriva dio SAD-a i veći dio Kanade, informirao je Čovića o njenom djelovanju. Hrvatska franjevačka kustodija Svete Obitelji u Čikagu dio je Hercegovačke franjevačke provincije.

Delegacija predvođena predsjedavajućim Predsjedništva BiH Čovićem obišla je i Hrvatski etnički institut, koji je hrvatska iseljenička odgojna i naučna ustanova.

Osnovali su ga hrvatski franjevci 1975. godine. Inkorporiran je 1977. godine kao odgojna i naučna ustanova radi organiziranja centralne zbirke ili banke podataka o Hrvatima i njihovim potomcima u SAD-u i Kanadi.

U prostorijama Instituta upriličen je i prijem s predstavnicima hrvatske zajednice u Chicagu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *