Dedić: Kupovinom domaćih proizvoda podržavamo razvoj bh. privrede

Dedić: Kupovinom domaćih proizvoda podržavamo razvoj bh. privrede

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, zajedno sa premijerom Unsko-sanskog kantona Huseinom Rošićem, ministrom poljoprivrede USK Draganom Polimancem i direktorom Agencije za vodno područje rijeke Save Sejadom Delićem, posjetio je danas Bihaćku pivovaru, gdje je razgovarano sa vlasnikom Ademom Ibrahimpašićem i direktorom Edinom Ibrahimpašićem.

– Želimo na terenu da se upoznamo o problemima proizvođača vode u Bosni i Hercegovini i da čujemo njihove primjedbe i savjete. Oni najbolje znaju kako federalne i kantonalne institucije mogu podstaći razvoj ove grane privrede i koja im je vrsta podrške najpotrebnija – istakao je ministar Dedić.

Posjeta je upriličena u sklopu 15. sajma ekologije – EKOBIS 2017, koji je otvoren jučer u Bihaću, stavljajući u centar pažnje upravo domaću pitku vodu.

– Ove godine smo na zajedničkom štandu okupili čak 15 proizvođača iz cijele Bosne i Hercegovine. Svi posjetioci sajma mogli su se lično uvjeriti u naš veliki potencijal kad je u pitanju flaširanje vode. Nažalost, još uvijek pijemo pretežno uvozne vode. Na taj način, umjesto naše privrede, podržavamo privredu drugih država. Doprinosimo otvaranju novih radnih mjesta u inostranstvu, punimo tuđe penzione fondove. Drugim riječima, dajemo naš novac drugima, umjesto da ga investiramo u vlastitu zemlju – rekao je Dedić.

Vlasnik Bihaćke pivovare Adem Ibrahimpašić složio se da je voda izuzetno bitan resurs koji moramo iskoristiti za ekonomski napredak.

– Opća dobra trebaju biti stavljena u funkciju razvoja i zapošljavanja. Koncesiona naknada ne smije ići u potrošnju nego mora biti investirana u razvoj – izjavio je Ibrahimpašić, te je predstavio nekoliko načina kako federalna i kantonalna vlada mogu unaprijediti postojeće zakone i propise.

Prilikom posjete, ministar Dedić je obišao pogon za punjenje prirodne izvorske vode Lipa, jednog od vodećih brendova Bihaćke pivovare, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *