Erdogan: Irak je cjelovita i nedjeljiva zemlja

Erdogan: Irak je cjelovita i nedjeljiva zemlja

ISTANBUL (AA) – Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je Irak cjelovita i nedjeljiva zemlja, te je najavljeni referendum o nezavisnosti Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka nazvao dječjom igrom i velikom greškom, javlja Anadolu Agency (AA).

Neposredno pred let za New Yorku, gdje će učestvovati na predstojećoj 72. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Erdogan je u obraćanju novinarima na istanbulskom “Ataturk“ izjavio da Turska i vlada Iraka imaju jednak pogled na krizu zbog najavljenog referenduma na sjeveru Iraka i da obje strane zagovaraju cjelovitost i suverenitet Iraka.

Premijer Iraka Haidar al-Abadi upozorio je da je Irak spremna i na vojnu intervenciju ako najavljeni referendum na sjeveru te zemlje 25. septembra preraste u nerede i nasilje. Erdogan je kazao da je zbog toga redovna sjednica Vijeća nacionalne sigurnosti Turske pomjerena sa 27. na 22. septembar.

Ukazujući na 350 kilometara granice između Turske i Iraka i na duboke historijske veze među narodima te regije, Erdogan je kazao da je nedopustivo da vlasti Kurdske regionalne uprave nastavljaju politiku podjele Iraka.

“Mnogo puta smo im rekli da je referendum i podjela Iraka velika greška i da je to nedopustivo. To su dječje igre. Federalna vlada Iraka ima svoje pravo da brani cjelovitost države i mi se tu nećemo miješati, ali koliko vidim da isto razmišljamo o tom problemu. O tome ću u Americi razgovarati i sa iračkim premijerom Abadijem“, kazao je Erdogan.

Podsjetivši da će nakon sjednice Vijeća nacionalne sigurnosti u Ankari 22. septembra biti održana i sjednica vlade, Erdogan je kazao da će tada biti donesene konkretne odluke koje će predstavljati precizni stav Turske o situaciji na sjeveru Iraka.

Erdogan će se u utorak 19. septembra obratiti Generalnoj skupštini UN-a, a danas je najavio da će tom prilikom osvrnuti na globalne i regionalne krize i pozvati na rješavanje problema.

“Još jednom ćemo ukazati na neophodnost reforme Vijeća sigurnosti UN-a. Uvijek govorimo da je svijet mnogo veći od pet velikih država i to ćemo ponovo staviti na dnevni red“, kazao je Erdogan.

Na marginama zasjedanja Generalne skupštine, Erdogan će se sastati sa mnogim zvaničnicima, uključujući i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Posebnu važnost pridajemo sastanku sa predsjednikom SAD-a Trumpom. Taj sastanak ćemo imati u važnom razdoblju kada su u pitanju ključna dešavanja u regiji i svijetu. Razgovarat ćemo o mnogim stvarima i uvjeren sam da će to biti korisno za obje zemlje“, kazao je Erdogan.

Erdogan je najavio da će posebnu pažnju tokom sjednice Generalne skupštine i sastanaka na marginama tog skupa posvetiti ukazivanju na nužnost hitnog zaustavljanja zločina nad muslimanskom manjinom u Mijanmaru.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *