Erdogan – Trump: Odlično prijateljstvo Turske i SAD-a

Predsjednici Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Recep Tayyip Erdogan i Donald Trump na sastanku održanom u četvrtak u večernjim satima u New Yorku istakli su odlučnost u nastavku borbe protiv svih terorističkih organizacija te naglasili značaj nastavka saradnje s tim u vezi, javlja Anadolu Agency (AA).

Lideri su izrazili protivljenje najavljenom referendumu koji 25. septembra planira održati Kurdska regionalna uprava na sjeveru Iraka.

Američki predsjednik Trump je u izjavi novinarima nakon sastanka izjavio kako SAD i Turska imaju odlično prijateljstvo.

Trump je kazao kako predsjednik Turske Erdogan svoju dužnost obnaša “u teškom dijelu svijeta”.

“I ako treba govoriti veoma otvoreno, (Recep Tayyip Erdogan) ima visoke ocjene svoga rada, sarađuje sa SAD-om i među našim zemljama postoji sjajno prijateljstvo. Smatram da smo sada bliži nego ikada prije i veći dio toga možemo zahvaliti ličnim kontaktima”, rekao je Trump i dodao:

“Velika je čast i privilegija poznavati mog prijatelja predsjednika Erdogana. Velika je čast vidjeti vas u SAD-u”.

Erdogan je u dijelu sastanka otvorenom za medije izrazio nadu da će njegov sastanak sa američkim kolegom Trumpom donijeti pozitivne efekte kako na odnose dvije zemlje tako i na dešavanja u regijama u kojima se Turska i SAD nalaze.

“Vjerujem da će biti prilike da razgovaramo kako o regionalnim dešavanjima tako i o drugim svjetskim pitanjima”, rekao je Erdogan.

Sastanak dvojice predsjednika iza zatvorenih vrata je trajao skoro sat vremena.

Sastanku su prisustvovali i načelnik Generalštaba oružanih snaga Turske, general Hulusi Akar, ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, turski ministar za energetiku i prirodne resurse Berat Albayrak, ambasador Turske u SAD-u Serdar Kilic, šef turske obavještajne službe Hakan Fidan, stalni predstavnik Turske pri UN-u Feridun Sinirlioglu i glasnogovornik predsjednika Turske Ibrahim Kalin.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *