Glavni posmatrač za kosovske izbore iz EU Alojz Peterle: Neophodno riješiti pitanje zastrašivanja

Glavni posmatrač za kosovske izbore iz EU Alojz Peterle: Neophodno riješiti pitanje zastrašivanja

PRIŠTINA (AA) – Manjkavosti prevremeni parlamentarni izbori od 11. juna na Kosovu treba rešiti pre lokalnih izbora, istaknuto je danas prilikom predstavljanja konačnog izveštaja Izborne posmatračke misije EU, javlja Anadolu Agency (AA).

Glavni posmatrač Izborne posmatračke misije EU, Alojz Peterle, koji je danas u Prištini predstavio konačni izveštaj istakao je da je izveštaju navedeno 26 preporuka, te je naglasio potrebu da se poboljšanja sprovedu na vreme, jer predstoje lokalni izbori zakazani za 22. oktobar.

Peterle je kazao da je potrebna politička volja iz celog političkog spektra kako bi se primenile dugoročne preporuke, koje uključuju unapređenje biračkog spiska, bolji nadzor troškova kampanje, dovoljan vremenski okvir sa dužim rokovima za vanredne izbore, unapređenje sistema glasanja van Kosova i poboljšanje mehanizma za prigovore u vezi sa izborima.

“Iz svake opštine od samog početka kampanje moraju biti određeni tužioci, treba obezbediti istrage, krivično gonjenje i presude o slučajevima kršenja nad biračima i kandidatima. Treba izvršiti istragu i gonjenje svih izbornih prekršaja. Ljude koji podstiču izborne manipulacije treba kazniti na način da se podnosiocima žalbi da dovoljno vremena za pripremu pritužbi i kako bi bilo vremena za rešavanje tih slučajeva”, kazao je Peterle.

Peterle je istakao da je kod srpske zajednice bilo problema sa slobodom izražavanja glasačke volje, te da je neophodno da se reši pitanje zastrašivanja.

U tom kontekstu, on je pozvao na odlučnije reagovanje od strane uticajnih figura, jer birači iz svih zajednica zaslužuju fer i demokratski proces. Evroposlanik je istakao i da treba eliminisati rupe u pravilima za medijsko pokrivanje kampanje i povećano učešće žena u izbornom procesu.

Zamenik glavnog pregovarača Gilles Saphy je istakao da je na predhodnim izborima bio visok stepen nevažećih glasačkih listića i da bi zato od velike koristi bilo dodatno angažovanje na informisanju birača.

“Takođe smo preporučili održavanje obuke komisija, odnosno osoblja biračkih mesta, jer kao što smo primetili prilikom parlamentarnih izbora bilo je velikog broja prebrojavanja, a to je rezultat toga da obrasci nisu bili popunjeni na odgovarajući način”, kazao je Saphy.

On je kazao i da je potrebna veća transparentnost u prebrojavanju uslovnih glasova birača i glasova iz inostranstva.

U konačnom izveštaju se ističe i da treba eliminisati rupe u pravilima za medijsko pokrivanje kampanje i povećano učešće žena u izbornom procesu.

Alojz Peterle će nastaviti svoju ulogu glavnog posmatrača i u novoj misiji EU za posmatranje opštinskih izbora i izbora za gradonačelnike 22. oktobra, koja je danas zvanično otvorena.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *