Godišnjica zločina nad logorašima zloglasne Sušice: Fizička mučenja, silovanja i ubistva

Godišnjica zločina nad logorašima zloglasne Sušice: Fizička mučenja, silovanja i ubistva

SARAJEVO (AA) – Tradicionalnim maršom “Marš povratka putem spasa” Turalići-Sušica počelo je obilježavanje 25. godišnjicu zločina nad logorašima zloglasnog logora Sušica u Vlasenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, zajedno s Medžlisom Islamske zajednice Vlasenica, obilježava godišnjicu zločina nad logorašima koncentracionog logora Sušica koji je u razdoblju od početka juna pa sve do kraja septembra 1992. godine bio logor za zatvaranje, mučenje, silovanje i ubijanje bošnjačkog stanovništva s područja općine Vlasenica, ali i ostalih podrinjskih općina.

U znak sjećanja na sve žrtve logora Sušica, već tradicionalno se organizuje marš pod nazivom “Marš povratka – putem spasa” koji polazi iz MZ Turalići, općina Kladanj, do bivšeg logora Sušica u Vlasenici. Takođe, u sklopu obilježavanja, u Hajrija džamiji u Vlasenici će biti upriličen vjerski dio programa. Nakon toga, održat će se i centralna aktivnost obilježavanja zločina nad logorašima u krugu bivšeg logora Sušica, a na kraju je planirana mirna šetnja svih učesnika događaja do Memorijalnog kompleksa “Rakita” u Vlasenici.

Kroz ovaj logor je prošlo i bilo zatvoreno preko 8.000 osoba, muškaraca, žena, djece i starijih osoba koji su držani u krajnje nečovječnim uslovima.

Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturi različitog tipa, fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i, na kraju, ubistvima. Prema podatcima MKCK, u ovom logoru je ubijeno 1.617 logoraša, međutim, taj broj je mnogo veći s obzirom na provjerene činjenice koje govore o tome kako je veliki broj logoraša organizovano izvođen iz logora i prebacivan na lokalitet Han Ploče, jedan kilometar udaljen od Vlasenice, i tu ubijan.

Na tom mjestu je u tzv. jarugu u masovnim egzekucijama ubijeno i bačeno preko 1.000 logoraša, o čemu svjedoči nekoliko dosad otkrivenih manjih grobnica, dvije masovne grobnice (Ogradice i Debelo Brdo), kao i nedavno otkrivena masovna grobnica pored regionalnog puta Vlasenica-Han Pijesak, iznad naselja Tugovo.

Iz Saveza logoraša BiH saopćeno je da su za zločine počinjene u logoru Sušica pred Haškim tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine pravosnažno osuđeni Dragan Nikolić na 20 godina zatvora, Predrag Bastah na 22 godine zatvora te Goran Višković na 18 godina zatvora.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *