Gužve na stanici u Prištini: Kosovo suočeno s novim valom odlazaka građana

Gužve na stanici u Prištini: Kosovo suočeno s novim valom odlazaka građana

PRIŠTINA (AA) – Glavna autobuska stanica u Prištini navečer je prepuna građana. Neki od njih putuju, neki prate svoju rodbinu, ali većina dođe da vidi šta se dešava, nakon što su u medijima čuli da je sa Kosova krenuo novi talas masovnog ilegalnog odlaska u zemlje Evrope unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Policija Kosova je, u utorak, nakon pisanja medija o novom masovnom odlasku Kosovara, saopštila kako to nije tačno i da nema potvrdu od ijedne zemlje EU-a da je povećan broj tražilaca azila sa Kosova.

Ipak, scena koju smo zatekli na autobuskoj stanici sredinom sedmice ukazuje na to da odlazaka itekako ima.

Veliko je interesovanje i traži se karta više za samo tri autobusa, koja u večernjim satima imaju redovne linije na relaciji Priština – Beograd. Vozač autobusa kaže da je poslednja dva-tri dana u Prištini velika gužva na stanici, ali da njegova firma ima svoje redovne putnike na relaciji do Beograda.

Desetine okupljenih uglavnom su došli iz radoznalosti da, kako kažu, vide šta se dešava. Poneko uzvikuje i “dole Vlada”, dok većina aplaudira autobusu.

Jedan od mladića koji je ulazio u autobus kaže da putuje do Beograda, a posle, gde bude mogao.

Na pitanje novinara Anadolu Agency, zašto odlazi sa Kosova, odgovorio je pitanjem: “Šta da radim ovde na Kosovu? Za 200 evra da radim?”

Izet Mehmeti, 29-godišnji mladić iz opštine Glogovac, odlučio je da ode sa Kosova zato što je bez posla.

“Ja večeras krećem na put prema Srbiji, Mađarskoj i dalje u Austriju, Nemačku ili negde drugde, za neku bolju sreću. Odlučio sam se zato što ne radim ovde na Kosovu, nemam platu, ni socijalu, ništa”, kaže Mehmeti.

On dodaje da je jako dobro upoznat s tim da Kosovari nemaju pravo na azil u evropskim zemljama, ali se nada da će mu rodbina, koja već živi u evropskim zemljama, pomoći da pronađe barem neki posao na crno.

I otac 24-godišnjeg mladića iz Vitine, koji putuje a nije želeo da se predstavi, navodi da se njegov sin odlučio na odlazak sa Kosova zato što tu nema posla.

“Znam da nema azila za Kosovare, ne podržavam ga, ali ne mogu da ga zadržim”, kaže ovaj otac.

Krajem 2014. i početkom 2015. godine, nako što je Kosovarima prema sporazumu iz Brisela omogućeno da putuju kroz Srbiju s kosovskim dokumentima, sa Kosova je za šest meseci otišlo oko 100 hiljada ljudi. Oni su uglavnom preko Beograda i Subotice stizali na mađarsku granicu, koju su potom ilegalno prelazili.

Nešto kasnije, saradnjom kosovskih i srbijanskih vlasti sa zemljama EU-a, prekinuti su brojni lanci krijumčarenja ljudima i otkrivene su mnoge grupe koje su ilegalno prebacivale Kosovare iz Srbije u Mađarsku.

I tada je kao razlog odlaska isticana teška ekonomska situacija na Kosovu i nemogućnost zaposlenja. Međutim, kako zemlje Evropske unije Kosovo smatraju sigurnom državom bilo je gotovo nemoguće dobiti azil, pa je veliki broj njih vraćen na Kosovo.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *