Istraživanje o diskriminaciji: Svaka peta osoba u Hrvatskoj barem jednom diskriminirana

Istraživanje o diskriminaciji: Svaka peta osoba u Hrvatskoj barem jednom diskriminirana

ZAGREB (AA) –  Rezultati Istraživanja o stavovima i razini svijesti o diskriminaciji i pojavnim oblicima diskriminacije pokazuju da je svaka peta osoba u Hrvatskoj bila barem jednom diskriminirana u posljednjih pet godina, i to najčešće u području rada i zapošljavanja te zdravstvene zaštite, javlja Anadolu Agency (AA).

Istraživanje o stavovima i razini svijesti o diskriminaciji i pojavnim oblicima diskriminacije koje je Ured pučke pravobraniteljice danas predstavio u Kući Europe pokazuje da 40 posto ispitanika smatra da je diskriminacija najveći ili jedan od najvećih problema u Hrvatskoj danas, dok ga u potpunosti nevažnim smatra nešto manje od četiri posto.

Od petine diskriminiranih stanovnika Hrvatske, njih 68 posto nije potražilo pomoć, ponajviše jer smatraju da im se situacija ne bi promijenila ili da bi se još i pogoršala.

Iako veliki broj građana ne podržava stavove koji reflektiraju predrasude, one su i dalje prisutne, a usmjerene su ponajviše prema Romima tako da polovina ispitanika, kada bi imali vlastitu tvrtku, ne bi zaposlili pripadnika romske nacionalnosti.

Nakon Roma, diskriminacija je uperena prema članovima sindikata, mladima, starijima, azilantima, osobama s duševnim smetnjama, dok su najmanje prisutne prema osobama nižeg obrazovanja i osobama s invaliditetom.

U odnosu na ranija istraživanja, manji je broj onih koji kažu kako im je neprihvatljivo da njihovo dijete stupi u brak s osobom druge nacionalnosti, boje kože ili vjere.

„Ovo istraživanje objavljujemo u jednom specifičnom, iako ne izoliranom trenutku u kojem se nalazi naša zemlja, i to u vremenu kada je ustaški pozdrav proizašao iz Nezavisne države Hrvatske i njezine rasističke, diskriminatorne ideologije ponovo u učestaloj upotrebi. To je tako unatoč sudskoj praksi i propisima koji su na snazi“, kazala je pučka pravobraniteljica Lora Vidović na predstavljanju rezultata.

Vidović je upozorila kako je njezin Ured primao po jednu pritužbu na diskriminaciju dnevno, kako prošle, tako i ove godine. U Hrvatskoj je prije tri godine otvorena specijalizirana antidiskriminacijska telefonska linija.

Istraživanja o diskriminaciji su provedena 2009., 2012. i 2016. godine, a o njihovim rezultatima objavljena je knjižica sa detaljnom statistikom o najvažnijom pitanjima koja su postavljana anketiranoj populaciji.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *