Izbori u Njemačkoj: Schulz se nada velikom odzivu i podršci neodlučnih glasača

BERLIN (AA) – Predsjednik Socijaldemokratske partije (SPD) i kandidat za novog komesara Njemačke, Martin Schulz, izrazio je nadu da će stopa odziva birača na današnjim parlamentarnim izborima u toj zemlji biti visoka, javlja Anadolu Agency (AA).

Blizu 61,5 miliona registriranih birača danas bira 19. saziv njemačkog parlamenta Bundestaga, a tu građansku obavezu ispunio je i čelnik SPD-a, Schulz, koji je ujedno i glavni konkurent aktuelnoj kancelarki i čelnici Kršćansko demokratske unije (CDU), Angeli Merkel.

U pratnji supruge Inge, Schulz je glasao na biračkom mjestu u zgradi općine u Wurselenu.

“Nadam se da će na birališta danas izaći veliki broj građana i da će glasovima demokratskim političkim strankama osnažiti demokratsku budućnost Njemačke”, kazao je Schulz nakon glasanja.

Ističući da je veliki broj njemačkih birača do samih izbora bio neodlučan, Schulz je kazao da vjeruje u dobar rezultat SPD-a i da ima znatan broj birača koji i na putu do birališta još uvijek razmišljaju kome da daju glas.

Čelnica vladajuće koalicije CDU-CSU Merkel će u poslijepodnevnim satima glasati u Berlinu, a shodno posljednjim anketama upravo je ona favorit da osvoji i četvrti uzastopni mandat šefa njemačke vlade.

Birališta u Njemačkoj zatvaraju se danas u 16 sati, a preliminarni rezultati se očekuju nekoliko sati nakon zatvaranja.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *