Izdato upozorenje: Uragan Irma će izazvati veliku katastrofu u SAD-u

PORT-AU-PRINCE (AA) – Federalna agencija za hitne intervencije (FEMA) upozorila je da će uragan Irma izazvati velika razaranja u SAD-u, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef FEMA-e, Brock Long je u petak na konferenciji za medije u Washigtonu kazao kako očekuje da će uragan izazvati veliku katastrofu u saveznoj državi Floridi.

Pozvao je građane sa područja, koja će biti pogođena uraganom, da se pridržavaju svih uputa o evakuaciji.

Naglasio je da će, prema njihovim procjenama, uragan krajem sedmice pogoditi obale države Florida.

Istakao je i da u ovoj američkoj saveznoj državi do sada nije zabilježen, kako je rekao, tako snažan uragan.

Upozorio je da će za oko 100 hiljada osoba u Floridi narednih dana vjerovatno trebati osigurati alternativni smještaj, dodajući da će veliki dio savezne države danima ostati bez električne energije.

Istakao je da je angažovano oko osam hiljada osoba koje će pomagati stanovnicima na području pogođenim uraganom.

S druge strane, najmanje osam osoba je poginulo, a desetine su povrijeđene na francuskim karipskim ostrvima Sveti Martin i Sveti Bartolomej koje je u srijedu poharao uragan Irma.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske, Gerard Collomb, izjavio je da su najmanje 23 osobe povrijeđene i da bi broj stradalih mogao biti znatno veći.

Uragan je opustošio ostrva širom Kariba, ostavljajući iza sebe samo ruševine.

Američki predsjednik, Donald Trump proglasio je vanredno stanje na Floridi, Portoriku i Američkim Djevičanskim Ostrvima.

Stanovnici Floride masovno se opskrbljuju hranom i vodom u slučaju da uragan pogodi kopno. I na Karibima stanovništvo je pojurilo u markete kako bi se snabdio osnovnim namirnicama. Aerodromi na nekoliko ostrva su već zatvoreni, a javna skloništa su otvorena.

Riječ je o najjačem ikada zabilježenom uraganu u Atlantskom okeanu. Irma prijeti da bude drugi snažni uragan koji će pogoditi obalu SAD-a, nakon što je prošle sedmice uragan Harvey pogodio saveznu državu Texas i razorio Houston, četvrti po veličini grad u SAD-u, odnijevši na desetine života.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *