Izetbegović: Čović na sastanku sa Kitarović iznio stavove suprotne službenim stavovima Predsjedništva

Izetbegović: Čović na sastanku sa Kitarović iznio stavove suprotne službenim stavovima Predsjedništva

SARAJEVO (AA) – Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, na jučerašnjem sastanku sa predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, iznio je stavove koji su suprotni službenim stavovima Predsjedništva BiH, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, prenosi Anadolu Agency (AA).

Navedeno je da je postupajući na taj način, Čović doveo u zabludu i bosanskohercegovačku i hrvatsku javnost.

“Nije istinita tvrdnja da ‘što se tiče institucija BiH, nema nikavih formalno-pravnih smetnji za izgradnju Pelješkog mosta’. Stvari su upravo obrnute. Podsjećamo Dragana Čovića na službeni stav Predsjedništva BiH iz 2007. godine, koji je jednoglasno usvojen i koji glasi: ‘Bosna i Hercegovina je protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države’. O navedenom stavu su tada obaviješteni i najviši dužnosnici Republike Hrvatske”, istakli su iz Kabineta Bakira Izetbegovića.

Naveli su da Dragan Čović, kao trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH, ima ustavnu obavezu da zastupa službene stavove i interese BiH.

“Svako drugačije postupanje predstavlja zloupotrebu službenog položaja. Nedopustivo je da predsjedavajući Predsjedništva BiH, umjesto obavezujućeg zastupanja interesa BiH, zastupa interese druge države i nastoji opravdati postupke Hrvatske koji predstavljaju udar na suverenitet BiH i u suprotnosti su sa Konvencijom UN-a o pravu mora i dugoročnim interesima BiH”, naveli su iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *