Izetbegović – Erdogan: Zajednička osuda zločina nad Rohingyama

Izetbegović – Erdogan: Zajednička osuda zločina nad Rohingyama

ASTANA (AA) – Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović susreo se sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom na marginama Prvog samita Organizacije islamske saradnje o nauci i tehnologiji, koji se održava u Astani, glavnom gradu Kazahstana, javlja Anadolu Agency.

Izetbegović i Erdogan razgovarali su o situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i o stiuaciji u islamskom svijetu. Razgovarano je o situaciji u Mijanmaru i stradanju naroda Rohinja.

“Zajednički je data podrška Rohinjama i osuđen zločin koji se čini nad ovim narodom”, saopćeno je iz kabineta Izetbegovića.

Izetbegović i Erdogan su veoma konkretno razgovarali o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd.

“Turski predsjednik potvrdio je spremnost njegove zemlje da aktivno učestvuje u realizaciji ovog projekata, čim se utvrdi trasa autoputa”, navodi se u saopćenju sa sastanka.

Izetbegović je upoznao Erdogana sa dosadašnjim napretkom na ispunjavanju uslova za aktivaciju MAP-a. Predsjednik Turske iskazao je punu podršku putu Bosne i Hercegovine prema euroatlanskim integracijama. Potvrdio je da će Turska nastaviti snažno da se zalaže da MAP bude aktiviran što prije.

Izetbegović je pozvao Erdogana da posjeti Bosnu i Hercegovinu, a njegov poziv je prihvaćen.

Tokom Samita u Astani Izetbegović će imati još niz bilateralnih susreta sa predsjednicima država članica OIC-a.

Inače, ovo je prvi put da OIC organizira samit posvećen razvoju nauke i tehnologiju u islamskom svijetu.

Organizacija islamske saradnje (OIC) okuplja 57 država članica, što je nakon Ujedinjenih nacija (UN) čini drugom najbrojnijom međunarodnom organizacijom na svijetu. Bosna i Hercegovina u OIC-u ima status države posmatrača.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *