Izvještaj UN-ove komisije potvrdio: Snage Assadovog režima koristile hemijsko oružje u Idlibu

Izvještaj UN-ove komisije potvrdio: Snage Assadovog režima koristile hemijsko oružje u Idlibu

ŽENEVA/ANKARA (AA) – Nezavisna komisija Ujedinjenih nacija (UN) za Siriju potvrdila je da su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u napadu 4.aprila ove godine u mjestu Khan Sheykhoun u Idlibu koristile zabranjeno hemijsko oružje, plin sarin, javlja Anadolu Agency (AA).

Nezavisna komisija, koja djeluje pri Vijeću za ljudska prava UN-a, objavila je danas izvještaj o dešavanjima u Siriji u kojem je potvrđeno da je sirijska vojska u Idlibu koristila hemijsko oružje u napadu u kojem je ubijeno najmanje 100, a ranjeno 500 civila.

U izvještaju se također navodi da su zračni napad na civile u selu al-Jina kod Halepa 16. marta ove godine izvele snage Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

“Napadom na džamiju u al-Jini u kojoj su civili bili na molitvi, američke snage nisu poduzele mjere zaštite civila i tako su prekršile međunarodno humanitarno pravo“, navodi se u izvještaju UN-a.

Vijest o napadu američkih zračnih snaga na civile u selu al-Jina prva je objavila Anadolu Agency (AA) i tom prilikom otkrila da je riječ o džematu Teblig koji se oštro protivi radikalizmu, a da se ne radi o radikalistima kako je tvrdila američka vojska.

Iz Centralne komande američke vojske (CENTCOM) su na upit AA prvo tvrdili da su izveli napad na uporište Al Kaide kod Idliba, a nedugo zatim na ponovljeni upit su priznali da je napad izveden na selo al-Jina koji se nalazi u provinciji Halep.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *