Južnokorejska mornarica izvodi vojne vježbe s bojevom municijom

Južnokorejska mornarica izvodi vojne vježbe s bojevom municijom

Južnokorejska mornarica započela je u utorak velike vojne vježbe s bojevom municijom, u očiglednom pokazivanju sile nakon nuklearne probe Sjeverne Koreje (DPRK).

Komanda mornaričke prve flote izvela je vježbe bojevom municijom u istočnim vodama Južne Koreje, mobilizirajući fregatu od 2.500 tona, patrolni brod od 1.100 tona, borbene brodove s krstarećim projektilima od 400 tona i brze čamce od 130 tona, javili su lokalni mediji.

Mornaričke vježbe su uslijedile dva dana nakon što je DPRK objavila da je uspješno testirala hidrogensku bombu koja ser može postaviti na interkontinentalnu balističku raketu.

Južnokorejske kopnene i zračne snage izvele su zajedničke raketne vježbe u Istočnom moru u ponedjeljak, u odgovoru na šestu nuklearnu probu DPRK.

U međuvremenu je komanda treće mornaričke flote planira da održi četverodnevne mornaričke vježbe u južnim vodama od srijede.

Vježbe bi uključivale deset borbenih brodova, među kojima dvije fregate od 2.500 tona, podmornicu i mornarički izviđački avion P-3, kao i višenamjenske helikoptere.

U vježbi će također učestvovati borbeni avioni F-15 i transportni avion CN-235, prenosi Xinhua.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *