Katalonska vlada danas razmatra planove o proglašenju nezavisnosti od Španije

Katalonska vlada danas razmatra planove o proglašenju nezavisnosti od Španije

BARCELONA (AA) – Kabinet predsjednika Katalonije Carlesa Puigdemonta danas će iza zatvorenih vrata održati sastanak na kojem će razmatrati naredne korake o proglašenju nezavisnosti od Španije, nakon što je 90 posto Katalonaca na referendumu održanom u nedjelju podržalo nezavisnost tog regiona, prenosi Anadolu Agency (AA).

Očekuje se da će nakon sastanka Puigdemontovog kabineta katalonska vlada zatražiti od regionalnog parlamenta da do kraja ove sedmice glasa za proglašenje nezavisnosti.

Istovremeno, premijer Španije Mariano Rajoy će sazvati sastanak s liderima vladajuće Narodne partije i glavne opozicione Socijalističke partije, prije nego što zatraži parlamentarnu sjednicu na kojoj će raspravljati o prevazilaženju najozbiljnije političke krize u toj zemlji u posljednjih nekoliko decenija.

Jodi Turull, glasnogovornik vlade Katalonije izjavio je kako je oko 90 posto birača (2.020.144) glasalo za nezavisnost, 176.565 birača je bilo protiv, 45.586 listića je bilo prazno, dok je 20.129 bilo nevažeće.

Ne očekuje se da će španska vlada, koja je referendum proglasila neustavnim, poduzeti bilo kakav korak za priznavanje rezultata.

Iako je policija dobila naredbu da se suzdrži od primjene sile, povrijeđeno je više od 840 pristalica referenduma i 33 policajaca. Katalonske vlasti tvrde da je policija upotrijebila i suzavce kako bi rastjerala pristalice referenduma koje su pružale otpor čuvajući biračka mjesta.

Katalonski lideri su optužili špansku policiju za brutalnost, dok je vlada u Madridu pohvalila njihovo “čvrsto i proporcionalno ponašanje”.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *