Liga naroda počinje u septembru naredne godine

Liga naroda počinje u septembru naredne godine

Evropska nogometna federacija (UEFA) na zasjedanju u Ženevi potvrdila je novo takmičenje – Ligu naroda, novi sistem reprezentativnih takmičenja koji će zaživjeti u septembru naredne godine.

UEFA će svojih 55 članica razdijeliti u četiri grupe, koje će biti formirane na osnovu koeficijenata u evropskoj rang listi, a koja će se gledati nakon kvalifikacija za svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, prenosi STA.

Potom će UEFA u grupama A i B žrijebati četiri podgrupe s po tri ekipe, u grupi C jednu podgrupu s tri i tri podgrupe s četiri reprezentacije, te u grupi D četiri podgrupe s četiri reprezentacije. Žrijeb će biti obavljen 24. januara naredne godine u Lozani.

Ekipe će unutar liga napradovati i ispadati iz grupa, a uspjeh u ligi će odrediti nosioce za naredne kvalifikacije za evropsko prvenstvo, koje počinju u martu 2019.. Pobjednika Lige naroda će odlučiti zaključni turnir najbolje četiri ekipe koji će biti održan u junu 2018..

UEFA želi formiranjem nove lige, koja je ujedno i nova platforma za marketing, zamijeniti veliki dio prijateljskih utakmica. Utakmice bi i dalje služile za pripremu ekipa, ali imale bi takmičarski naboj i privukle bi veći broj navijača.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *