Macron: Turska je partner od vitalnog značaja za EU

Macron: Turska je partner od vitalnog značaja za EU

Turska ostaje vitalno važan partner Evropske unije i veze se moraju zadržati uprkos zabrinjavajućem zaokretu u posljednje vrijeme, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu grčkom listu Kathimerini, prenosi Reuters.

Macronova izjava dolazi nakon stava njemačke kancelarke Angele Merkel koja je izjavila da treba prekinuti pregovore o članstvu Turske u EU.

-Turska je skrenula s puta ka EU posljednjih mjeseci i napravila pogrešne korake koje ne možemo ignorirati posebno kada se tiče carinske unije. Ali, ja želim izbjeći potpunu podjelu i razdvajanje jer je Turska partner od životne važnosti u mnogim krizama s kojima se suočavamo, posebno imigracijama i terorističkom prijetnjom – naveo je Macron.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je jučer kako je njegova zemlja odgovorila na obaveze prema Evropskoj uniji (EU), no kako Unija nije ispunila obećanja data Turskoj. U tom smislu, kako je kazao, Turska ne može trpjeti optužbe od EU.

Naglasivši da je Turska uradila svoj dio zadaće, Erdogan je kazao da je potez na Evropskoj uniji da se odredi želi li nastaviti proces učlanjenja Turske. Dodao je da neće dozvoliti da to pitanje i Turska postanu predmet predizbornih prepucavanja u Njemačkoj i Austriji.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *