May u posjeti Japanu: Jačanje bilateralne saradnje na više nivoa

May u posjeti Japanu: Jačanje bilateralne saradnje na više nivoa

LONDON (AA) – Premijerka Velike Britanije Theresa May sastala se u glavnom gradu Japana Tokiju sa premijerom Shinzom Abeom, a tokom sastanka je poručeno kako će dvije zemlje jačati saradnju na više nivoa, javlja Anadolu Agency (AA).

U sopćenju iz Vlade Velike Britanije navedeno je kako je premijerka May prisustvovala sastanku Nacionalnog vijeća sigurnosti ove zemlje, te da je tom prilikom istakla kako će saradnja dvije zemlje na polju odbrane i sigurnosti biti nastavljena.

May je naglasila kako njena zemlja i Japan imaju veliki broj zajedničkih prioriteta, ali isto tako i pitanja.

U saopćenju je naglašeno kako su Velika Britanija i Japan odlučile produbiti saradnju na poljima cyber sigurnosti, borbe protiv terorizma i u oblasti odbrane. Također je poručeno kako će saradnja biti jača i u oblasti vanjskopolitičkih ciljeva.

May se u okviru posjete Japanu, u glavnom gradu Tokiju sastala i sa kolegom Shinzom Abeom. Nakon bilateralnog sastanka potpisane su i deklaracije o sigurnosnoj i prosperitetnoj saradnji, te dokument o zajedničkoj viziji.

Nakon sastanka Abea i May objavljena je i zajednička izjava u vezi sa Sjevenom Korejom.

Osuđeno je testiranje balističkih raketa od strane Sjeverne Koreje, koje je obavljeno 29. augusta, te je poručeno kako ovo testiranje za Japan predstavlja “do sada neviđenu, vrlo ozbiljnu prijetnju”.

Poručeno je također kako će dvije zemlje nastaviti sa ulaganjem napora za jačanje pritiska prema Sjevernoj Koreji na međunarodnom planu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *