Mogherini: Svijet nema luksuz raskidanja sporazuma o iranskom nuklearnom pitanju

Mogherini: Svijet nema luksuz raskidanja sporazuma o iranskom nuklearnom pitanju

NEW YORK (AA) – Visoka komesarka evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je da Sjedinjene Američke Države revidiraju vlastitu politiku prema Iranu, ali da je postignuti međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu na snazi i da nema kršenja ni sa jedne strane, javlja Anadolu Agency (AA).

Mogherini se na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku sastala sa šefovima diplomacija Irana i grupe P5-1 (SAD, Francuska, Rusija, Kina, Velika Britanija i Njemačka), a glavna tema razgovora bila je implementacija sporazuma o iranskom nuklearnom programu kojeg su te zemlje ranije potpisale.

“Na sastanku smo utvrdili da sve strane bez problema implementiraju odredbe tog sporazuma”, kazala je Mogherini.

Američki predsjednik Donald Trump je prije dva dana izjavio da je sporazum sa Iranom velika sramota SAD-a, a evropska komesarka Mogherini je pojasnila da Washington revidira generalno politiku prema Iranu, ali da nema rasprava o okvirima postignutog sporazuma.

“Sporazum o nuklearnom pitanju je koristan i nema kršenja. Nuklearna prijetnja trenutno dolazi iz drugog dijela svijeta i svijet nema taj luksuz da raskida korisni sporazum”, poručila je Mogherini i dodala da je sporazum sa Iranom međunarodnog karaktera, a ne stav jedne zemlje.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *