Netanyahu: Saradnja Izraela sa arapskim zemljama je bolja nego ikada

Netanyahu: Saradnja Izraela sa arapskim zemljama je bolja nego ikada

JERUSALEM (AA) – Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je danas da su odnosi i saradnja Izraela sa arapskim zemljama bolji nego ikada, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik izraelske vlade Ofir Gendelman obratio se danas službenicima izraelskog Ministarstva vanjskih poslova i tom prilikom prenio izjavu premijera Netanyahua koji je kazao da ranije nikada nije viđen ovako pozitivan trend u razvoju odnosa između Izraela i arapskih zemalja.

“Još uvijek nismo precizno utvrdili obime izraelske saradnje sa arapskim zemljama, ali oni su bolji i veći nego ikada ranije. To je tako, bez obzira na Palestince. Nažalost, Palestinci još uvijek nisu promijenili svoje ideje i nakane da se dođe do bilo kakvog rješenja“, navodi se u Netanyahuovoj izjavi koju je prenio Gendelman.

Netanyahu je nedavno i lično kazao da  su izraelski odnosi sa arapskim zemljama sve intenzivniji i bolji, ali nije otkrivao detalje.

Mirovni pregovori s ciljem rješavanja višedecenijskog izraelsko-palestinskog konflikta blokirani su u aprilu 2014. godine. Palestinci traže pravo povratka za sve protjerane sa okupiranog područja, okončanje izgradnje ilegalnih jevrejskih naselja i uspostavu nezavisne palestinske države na granicama iz 1967. godine i sa glavnim gradom Istočnim Jerusalemom. Izraelu su ti zahtjevi neprihvatljivi.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *