Nigmatulin: Izetbegovićeva posjeta Kazahstanu snažan impuls razvoju saradnje

Nigmatulin: Izetbegovićeva posjeta Kazahstanu snažan impuls razvoju saradnje

ASTANA (AA) – Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakir Izetbegović sastao se s predsjednikom Parlamenta Republike Kazahstan Nurlanom Nigmatulinom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Konstatovano je da su odnosi BiH i Kazahstana dobri i prijateljski, te da postoje veliki potencijali za njihovo unapređenje.

Potvrđeni su interesi obje zemlјe za unapređenje ekonomske saradnje, kako na planu investiranja, tako i u pogledu povećanja trgovinske razmjene.

Sagovornici su se složili da je u narednom periodu potrebno intenzivirati kontakte na svim nivoima, unaprijediti ugovorne odnose zaključivanjem odgovarajućih međudržavnih sporazuma te organizovati razne vidove poslovnih foruma na kojima bi se prezentovali potencijali i projekti za ekonomsku saradnju, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Istaknuto je da BiH može biti dobar partner Kazahstanu za ekonomsku saradnju jer ima veoma povoljan geografski položaj u blizini EU tržišta, perspektivu članstva u EU, prirodne resurse i mogućnosti za ulaganja u energetske objekte, metalnu, prehrambenu i namjensku industriju.

Nigmatulin je zahvalio Izetbegoviću za posjetu Kazahstanu i učešće na Prvom summitu Organizacije islamske saradnje posvećenom nauci i tehnologiji, naglasivši da Izetbegovićeva posjeta predstavlja snažan impuls jačanju odnosa i razvoju saradnje između BiH i Kazahstana.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *