Novi BMW M5 sa 600 KS

Novi BMW M5 sa 600 KS

BMW M5 najnovije generacije je pred nama. Mnoštvo tehničkih inovacija i više nego atraktivan dizajn su podjednako važni kao i vrhunske performanse

BMW je juče zvanično predstavio novi M5, neposredno prije svjetske premijere koja je zakazana za Salon automobila u Frankfurtu.

Novi M5 pokreće 4,4 litarski V8 M TwinPower motor sa 600 konjskih snaga i 750 njutn-metara maksimalnog obrtnog momenta. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko osmostepenog automatskog mjenjača. Iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzava za 3,4 sekunde, a od 0 do 200 km/h mu je potrebno 11,1 sekunda.

Standardni model ima ograničenu maksimalnu brzinu na 250 km/h, dok uz opcioni M Driver’s Package auto se “otključava” za maksimalnih 305 km/h.

BMW komunicira mehaniku novog M5 kao “najemotivniji pogon na svim točkovima” u klasi visokoperformansnih automobila.

Active M diferencijal omogućava vozaču izbor vrste pogona, odnosno, kada to nije potrebno, isključuje se transfer obrtnog momenta na prednje i ostaje samo pogon na zadnjim točkovima.

M5 se standardno isporučuje sa točkovima prečnika 19 inča, a na raspolaganju su i oni od 20 inča sa M keramičkim kočnicama koje smanjuju masu automobila za 23 kilograma.

Dok su se neki ljubitelji već zabrinuli da će pogon na sva četiri točka povećati masu automobila, ispostavilo se da je briga neosnovana, s obzirom da je novi M5 čak lakši od prethodnog, sa ukupno 1855 kilograma.

Primanje porudžbina počinje već u septembru za njemačko tržište, gdje će se cijena kretati od 117.900 evra. Inače, bordo auto na fotografijama je M5 First Edition sa “Frozen Dark Red” metalik mat bojom. Osim “dvadesetica”, ima i dosta personalizacija u kabini. Biće napravljeno svega 400 primeraka ove serije i svaki od njih će koštati 19.500 evra više u odnosu na standardni M5.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *