Parlament Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka usvojio odluku o referendumu

Parlament Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka usvojio odluku o referendumu

ERBIL (AA) – Parlament Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka je većinom glasova usvojio odluku o održavanju referenduma, javlja Anadolu Agency (AA).

Odluku o održavanju referenduma je podržalo svih 65 prisutnih zatupnika parlamenta, koji inače broji 111 članova.

Parlament je zadužio Izbornu komisiju i Komisiju za održavanje referenduma da provode potrebne aktivnosti kako bi referendum bio održan na vrijeme.

Opozicijski Pokret Goran (Promjena), Partija islamskog društva, Islamski pokret, Turkmenistanski front Iraka i Kršćanska demokratska stranka su bojkotovali sjednicu zbog nerješevanja političke krize i nepostizanja konsenzusa prije samog pitanja o referendumu.

Birzo Mejid, zamjenik predsjednika kluba poslanika Pokreta Goran, novinarima je kazao da sjednica nije bila u skladu sa zakonom.

“Bez ikakvog konsenzusa i legalnog mehanizma otvorili su parlament. Bez ikakve pravne osnove Izbornoj komisiji i Komisiji za održavanje referenduma su dali podršku. Parlament je bio izložen nametanjima političkih partija umjesto volje naroda”, rekao je Mejid.

Zastupnik iz reda Turkmenistanskog fronta Aydin Maruf kazao je da je prije pitanja o referendumu trebalo razgovarati o drugim problemima.

“Odlučili smo da ne prisustvujemo sjednici dok se ne postigne konsenzus”, kazao je Maruf.

Vlasti Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka su za 25. septembar najavile održavanje referenduma o nezavisnosti, ali su ga Parlament i Vlada Iraka zabranili.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *