Plenković: Marginalni provokatori neće ugroziti smjer demokratske Hrvatske

Plenković: Marginalni provokatori neće ugroziti smjer demokratske Hrvatske

ZAGREB (AA) –  Postoje provokatori koji žele destabilizirati ozračje u zemlji i naštetiti međunarodnom ugledu Hrvatske, kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuvši se na nedavno paljenje tjednika srpske manjine i inzistiranje na pozdravu „Za dom spremni“ od pojedinaca i manjih skupina u društvu, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatski premijer Andrej Plenković  osvrnuo se na pitanje spomen-ploče za 11 poginulih pripadnika HOS-a koja je prošli tjedan premještena iz Jasenovca u Novsku te ocijenio kako je to pitanje uspješno riješeno kroz kontakt Vlade sa predstavnicima udruga branitelja pripadnika HOS-a.

Naglasio je kako je dio HOS-ove ploče, pozdrav „Za dom spremni“ (ZDS), neprihvatljiv u Jasenovcu s obzirom na konotacije koje taj pozdrav vežu uz NDH i ustaški režim.

Premijer je najavio kako će i danas biti održana sjednica Vijeća za suočavanje sa posljedicama nedemokratskih režima, čija je zadaća da se što skorije formuliraju preporuke pravnih stručnjaka za što kvalitetnije zakonsko reguliranje pitanja simbola, znakovlja totalitarnih sustava te „kako bi se dugoročno, trajno riješila neujednačena upravna i sudska praksa koja je dovela do različitih postupanja i nedoumica u vezi tog pitanja“.

“Prva smo Vlada koja će se na konkretan način suočiti sa tim problemom jer to do sada, nažalost, niti jedna druga vlada nije jednoznačno riješila niti regulirala, a mi ćemo to napraviti s ciljem da zatvorimo, koliko je god to moguće, ideološke podjele u hrvatskom društvu“, kazao je Plenković.

U tom kontekstu, istakao je Plenković, postoje i provokatori, oni koji koriste te teme da bi destabilizirali ukupno ozračje u zemlji.

“To se toliko ne odnosi na Vladu, jer Vlada je stabilna, ali unijeli određeni razdor u javnosti pa i naštetili međunarodnom ugledu Hrvatske. Tu mislim na neke marginalne stranke koje su palile novine Novosti koje izdaju predstavnici srpske nacionalne manjine. Takva ponašanja su neprihvatljiva i mi ih osuđujemo“, rekao je Plenković.

Istaknuo je kako je policija nakon postupanja i izvida pokrenula kaznenu prijavu protiv tih počinitelja, odnosno protiv predsjednika Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP) Dražena Keleminca.

Premijer je zaključio kako ne želi da ovakvi ispadi ugroze smjer suvremene i demokratske Hrvatske kakvu njegova vlada želi konsolidirati.

 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *