Porodice žrtava u Khan Shaykunu od UN-a traže poduzimanje koraka

Porodice žrtava u Khan Shaykunu od UN-a traže poduzimanje koraka

IDLIB (AA) – U sirijskoj regiji Khan Shaykhun, nedaleko od Idliba, koji je 4. aprila bio na meti napada hemijskim oružjem od strane Assadovih snaga, danas su se okupile porodice žrtava ovog napada, javlja Anadolu Agency (AA).

U napadu hemijskim oružjem na Khan Shaykhun 4. aprila je poginulo više od 100 osoba, a preko 500 njih osjetilo je posljedice udisanja otrovnog gasa.

Sirijske porodice okupile su se danas u centru Khan Shaykhuna nakon džuma-namaza, nešto više pet mjeseci nakon napada. Tom prilikom su uputili poziv Ujedinjenim narodima da poduzmu nepohodne korake u vezi sa napadom.

“Assad, koji je ubio 100 osoba hemijskim oružjem je slobodan”, “Međunarodne organizacije su utvrdile odgovornost, šta više čekaju?”, samo su neki od transparenata koji su se mogli vidjeti tokom protesta, ispisani na arapskom i engleskom jeziku.

Abdulhamid Al-Yusuf tokom napada hemijskim oružjem izgubio je blizance od devet mjeseci.

“Izgubio sam kćerku Ayu i sina Ahmeda. Imali su svega devet mjeseci. Iz moje porodice stradala je 21 osoba. Nećemo zaboraviti napad hemijskim oružjem, niti ćemo oprosititi ubicama”, rekao je Yusuf.

Nezavisna komisija Ujedinjenih nacija (UN) za Siriju potvrdila je 6. septembra, da su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u napadu 4. aprila ove godine u mjestu Khan Sheykhoun u Idlibu koristile zabranjeno hemijsko oružje, plin sarin.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *