Povratak BlackBerryja: Pred kompanijom je svijetla budućnost

Povratak BlackBerryja: Pred kompanijom je svijetla budućnost

Financijski rezultati BlackBerryja u posljednjem kvartalu bili su bolji od očekivanja, a od početka godine cijena dionice skočila je više od 50 odsto.

Nakon što su iz BlackBerryja objavili poslovne rezultate za posljednji kvartal u kojem su ostvarili profit i premašili očekivanja analitičara The Wall Streeta, dionice kompanije porasle su za više od 13 odsto, dok je od početka godine cijena dionice porasla za više od 50 odsto.

Treba uzeti u obzir kako se cijena dionice kreće oko deset dolara, pa taj porast od 13 odsto iznosi samo nešto više od jednog dolara, no i to su dobre vijesti za tu kompaniju koja se već godinama nalazi u problemima.

U ovom je tromjesečnom razdoblju ostvaren prihod od 249 milijuna dolara, dok su se predviđanja analitičara kretala oko 220 milijuna dolara te će biti zanimljivo vidjeti hoće li i BlackBerry i u sljedećem kvartalu nastaviti s rastom i pozitivnim poslovanjem.

Iako je kompanija ponajviše poznata po svojim pametnim telefonima (pogotovo po telefonima s hardverskom tipkovnicom), izvršni direktor kompanije Džon Čen odlučio je odustati od razvoja hardvera i licencirati tehnologiju drugim kompanijama te se orjentisati na razvoj softvera – s naglaskom na sigurnosni softver i tehnologiju za automobile.

Danas se oko 40 odsto prodaje odnosi na softver, a dvadeset posto na licenciranje tehnologije, dok su na porast profita kompanije uticali i veliki hakerski napadi (WannaCry ransomware) nakon kojih je povećan interes za sigurnosnim proizvodima. Takođe, BlackBerry se orjentisati i na tehnologiju za automobilsku industriju te u sklopu QNX odjela razvijaju softver za automobile.

Jedan od njihovih velikih klijenata iz automobilske industrije je Ford, a nedavno su potpisali i ugovor o razvoju softvera za autonomna vozila s kompanijom Delphi.

S obzirom na sve što se događa s BlackBerryjem u posljednje vrijeme, jasno je kako je kompanija koja je dugo godina bila dominantni proizvođač telefona namijenjenih ponajviše poslovnim korisnicima nestala, a sadašnjost i pogotovo budućnost ove kompanije vezani su uz softver i usluge te je, kako su zaključili na CNN-u, pred BlackBerryjem svijetla budućnost.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *