Priština: Osvećena katolička katedrala “Majka Tereza”

Priština: Osvećena katolička katedrala “Majka Tereza”

PRIŠTINA (AA) – Na 20. godišnjicu smrti velike humanistikinje albanskog porekla Majke Tereze, koja je prošle godine u Vatikanu proglašena sveticom, danas je u Prištini osvećena katolička katedrala koja nosi njeno ime. Ceremoniju osvećenja predvodio je albanski kardinal Ernest Simoni, specijalni izaslanik pape Franje, zajedno sa kosovskim biskupom Dod Gjergjijem, javlja Anadolu Agency (AA).

Unutar i van katedrale “Majka Tereza” bio je prisutan veliki broja vernika i gostiju, među kojima i predsednik Kosova Hashim Thaci, odlazeći premijer Isa Mustafa, predsednik makedonskog Sobranja Talat Xhaferi, lideri političkih partija Ramush Haradinaj, Visar Ymeri, Mimoza Kusari-Lila, brojni ministri i poslanici, porodica bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove, koji je postavio kamen temeljac za izgradnju katedrale 2005. godine, kao i predstavnici drugih verskih zajednica.

Na početku ceremonije blagoslovena je vodica na ulazu u katedralu, a potom je povorka predvođena kardinalom Simonijem ušla u katedralu gde je uledio verski obred osvećenja, a obavljeno je i pričešće.

Kardinal Ernest Simoni se prisutnima obratio na albanskom jeziku rekavši, pored ostalog, da je humanistkinja Sveta Majka Tereza bila ispunjena ljubavlju prema Isusu Hristu i da je primer za celo čovečanstvo.

“Na ovaj dan treba da se molimo, treba da molimo velikog Boga za sve što nam je dao. Oni koji su davali milostinje da ne razmišljaju o tome, milost je među najmoćnijim vrlinama religije”, kazao je kardinal.

Pred kraj ceremonije prisutnima se obratio i predsednik Kosova Hashim Thaçi poručivši da je katedrala božja kuća, ali i kuća svih građana Kosova. Thaci je naglasio da je u kosovskoj tradiciji da se ne pravi podela između crkava, džamija, manastira ili teća. Kosovski predsednik je poželeo da katedrala u Prištini bude podsećanje svima na to ko je bila Majka Tereza, te je dodao da albanski narod treba da bude ponosan na dve velike ličnosti, Gjergja Kastriotija Skenderbega i Svetu Majku Terezu.

Među vernicima u katedrali bila je i Greta Kaçinari iz Prištine, koja je podsetila da je 5. septembar u čast Majke Tereze proglašen Danom dobročinstva.

“Ovo je veliki dan, ne samo za Kosovo, jer je Majka Tereza majka celog sveta, pa i naša i celog Balkana. Sve ovo je povezano sa posredovanjem kao što verujemo, a duboko verujemo da je ona specijalno posredovanje, ne samo za našu naciju, nego je posvetila život svakom”, kaže Kacinari.

I za Veru Nikaj je ovo jako radostan dan.

“Kćerka albanskog naroda je postigla da ceo život posveti humanitarnom radu, bolesnima, siromašnima. Ja sam jako ponosna što je naš narod ima”, kaže Nikaj.

Zbog ceremonije osvećenja oko katedrale je bilo jako policijsko obezbeđenje, a ulice oko katedrale su bile blokirane.

Izgradnja katedrale “Majka Tereza” započeta je 2005. godine, a otvorena je 2010. godine.

Sveta Majka Tereza, rođena je kao Agnesa Gonxhe Bojaxhiu u Skoplju 26. avgusta 1910. i umrla je u Kalkuti 5. septembra 1997. godine. Ona je u indijskom gradu Kalkuti 1950. godine osnovala katoličku redovničku zajednicu Misionarke ljubavi. Preko 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima. Majka Tereza je 1979. za svoj humanitarni rad dobila Nobelovu nagradu za mir.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *