Raketa Sjeverne Koreje preletjela Japan, SAD: Nije prijetnja po nas

Raketa Sjeverne Koreje preletjela Japan, SAD: Nije prijetnja po nas

PJONGJANG – Sjeverna Koreja ispalila je raketu koja je preletjela preko sjevernog Japana, saopštila je japanska vlada.

Rojters javlja da se raketa raspala na tri dijela i pala u vode kod ostrva Hokaido.

Pjongjang je ispalio raketu u utorak rano ujutru po lokalnom vremenu, preneo je Rojters.

Sistem za upozorenje japanske vlade J-Alert savjetovao je stanovnicima te oblasti da preduzmu mjere predostrožnosti, ali je televizija NHK javila da nema znakova oštećenja.

Rojters, pozivajući se na tu televiziju, javlja da se raketa raspala na tri dijela i pala u vode kod ostrva Hokaido.

Japanska vojska nije pokušala da obori raketu, koja je preletjela preko japanske teritorije oko 06.06 h po lokalnom vremenu.

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti japanski narod, nakon što je Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela teritoriju te zemlje.

“Pružićemo maksimalan napor da čvrsto zaštitimo živote ljudi”, rekao je Abe novinarima u kratkom obraćanju pri ulasku u svoju kancelariju na hitan sastanak sazvan zbog ispaljivanja rakete, prenio je Rojters.

Pentagon je potvrdio da je Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela Japan, ali i naglasio da ona nije predstavljala prijetnju po Sjevernu Ameriku.

“Možemo da potvrdimo da je raketa, koju je ispalila Sjeverna Koreja, preletjela Japan”, rekao je novinarima portparol Pentagona pukovnik Robert Mening.

On je dodao da američka vojska prikuplja dodatne informacije, preneo je Rojters.

“Komanda vazduhoplovne odbrane Sjeverne Amerike utvrdila je da raketa, koju je ispalila Sjeverna Koreja, nije predstavljala pretnju Sjevernoj Americi”, rekao je Mening.

Južnokorejska vojska saopštila je da je Sjeverna Koreja ispalila “neidentifikovani projektil u utorak rano ujutru iz regiona u blizini svoje prestonice Pjongjang u pravcu istoka ka moru kod svoje istočne obale”.

Japan: Lansiranje rakete teška prijetnja, reagovaćemo oštro

Generalni sekretar japanske Vlade Jošihide Suga izjavio je da je posljednje lansiranje rakete od strane Sjeverne Koreje prijetnja na koju će Tokio oštro reagovati.

“Ova balistička raketa izgledalo je da leti preko naše teritorije. To je bez presedana, ozbiljna i teška prijetnja našoj naciji”, rekao je Suga novinarima, prenosi Rojters.

Prema njegovim riječima, Japan protestuje zbog lansiranja rakete najjačim terminima i naziva ga kršenjem rezolucija UN.

“Japan će blisko sarađivati sa SAD, Južnom Korejom i drugim zainteresovanim zemljama kako bi se blagovremeno dao odgovarajući odgovor”, rekao je Suga.

Sjeverna Koreja lansirala je raketu oko šest sati jutros po japanskom vremenu, koja je preletjela preko ostrva Hokaido, i pala u more oko 1.180 kilometara istočno od Kejp Erima, 14 minuta nakon lansiranja, naveo je Suga.

I Moskva zabrinuta zbog S. Koreje; “moguća eskalacija”

Rusija saopštila da je izuzetno zabrinuta zbog situacije u Sjevernoj Koreji, upozorivši na “tendenciju ka eskalaciji” nakon što je Pjongjang ispalio novu raketu.

“Vidimo tendenciju koja vodi ka eskalaciji…i izuzetno smo zabrinuti zbog opšteg razvoja situacije”, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, javila je Ria Novosti, a prenio AFP.

Zbog najnovije raketne probe Sjeverne Koreje održan je hitan telefonski razgovor japanskog premijera i američkog predsjednika.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *