Rusija: Amerika kriva za sjevernokorejske rakete

Rusija: Amerika kriva za sjevernokorejske rakete

MOSKVA – Sjevernokorejsko lansiranje balističke rakete u okviru vojnih vježbi ne treba opravdavati, ali oni su izazvani vojnim vježbama koje izvodi druga strana — SAD, Japan i Južna Koreja, saopštio je za Sputnjik zamijenik predsjednika komiteta Državne dume za odbranu Jurij Švitkin.

„Ne opravdavam akcije Sjeverne Koreje, ali vojne vježbe koje izvodi druga strana predstavljaju provokaciju. SAD, Japan, Južna Koreja preduzimaju akcije — izvode vojne vježbe.

Prvo su 15. avgusta izveli američko-japanske vojne vježbe, a 21. avgusta američko-južnokorejske vojne vježbe. Po mom mišljenju, oni su izazvali akcije Sjeverne Koreje“, izjavio je za Sputnjik Švitkin.

„Ako bi sve strane sele za pregovarački sto i osigurale bezbijednost u ovom regionu, ne izvodeći vojne vježbe i smanjujući napetost, to bi naravno dovelo do mirnije situacije“, izrazio je poslanik svoje mišljenje.

Parlamentarac je naglasio da se Rusija zalaže za održavanje pregovora na diplomatskom nivou, prekid izvođenja različitih vojnih vježbi i lansiranja raketa, prekid borbenih akcije sa obje strane.

„Ta pozicija se čula od nas na SB UN“, dodao je on.

Sjeverna Koreja je danas ispalila tri balističke rakete kratkog dometa, saopštila je američka vojska, nakon više sedmica pojačanih tenzija između Vašingtona i Pjongjanga. Rakete su ispaljene u trenutku kada desetine hiljada američkih i južnokorejskih vojnika učestvuju u zajedničkoj vojnoj vježbi na koju Pjongjang gleda kao na visoko provokativnu probu za invaziju na sjevernokorejsku teritoriju, prenosi AFP.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *