SAD pozvao Mijanmar da novinarima omogući neometano izvještavanje iz regije

SAD pozvao Mijanmar da novinarima omogući neometano izvještavanje iz regije

WASHINGTON (AA) – Iz Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (AA) poručeno je kako iz Mijanmara, gdje su na sceni zločini nad Rohingya muslimanima, nema dovoljno “tačnih vijesti”, te je upućen poziva Vladi Mijanmara da predstavnicima medija pomogne kako bi nesmetano izvještavali, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornica ministarstva Heather Nauert je na konferenciji za novinare u Washintonu izrazila je zabrinutost zbog dešavanja u regiji Arakan.

Nauert je za kršenje ljudskih prava nad muslimanima u Mijanmaru kazala da se radi o “tvrdnjama”, te da iz ove regije nema dovoljno “tačnih informacija”.

“Vrlo je teško dobiti tačne informacije s terena”, istakla je Nauert, te dodala:

“Pozivamo Vladu Mijanmara da novinarima i reporterima omogući pristup tačnim informacijama kako bi shvatili šta se u regiji dešava. Nastavljamo kontakte sa Vladom Mijanmara, ne samo u vezi nasilja u zemlji, već i u vezi sa situacijom medija u ovoj zemlji i humanitarne pomoći”.

Nauert nije odgovorila na pitanje vezano za inicijativu da se ministrici vanjskih poslova i državnoj ministrici zaduženoj za rad Predsjedništva Mijanmara Aung San Suu Kyi oduzme Nobelova nagrada za mir.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *