SAD upozorio na moguću eskalaciju nereda zbog referenduma na sjeveru Iraka

SAD upozorio na moguću eskalaciju nereda zbog referenduma na sjeveru Iraka

ERBIL (AA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) upozorile su da bi za sutra najavljeni neustavni referendum o nezavisnosti na sjeveru Iraka mogao izazvati nemire i kaos u regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Ambasada SAD-a u Bagdadu pozvala je sve američke državljane na oprez zbog mogućih nereda do kojih bi moglo doći sutra zbog najavljenog spornog referenduma Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka.

“U slučaju moguće krize, SAD će ograničiti svoju diplomatsku misiju. Posebno upozoravamo američke državljane da ne putuju u regije oko kojih se spore iračka vlada i kurdska uprava”, navodi se u saopćenju ambasade.

Predsjednik Kurdske uprave na sjeveru Iraka, Mesud Barzani, raspisao je 7. juna referendum o nezavisnosti te regije i najavio ga za sutra, 25. septembar. U međuvremenu, Vlada, Parlament i Ustavni sud Iraka zabranili su održavanje tog referenduma, a neprihvatljivim su ga ocijenili i susjedna Turska i Iran, kao i cijela međunarodna zajednica, izuzev Izraela.

Zvanični Washington ranije je upozorio da je put koji je odabrala Kurdska uprava na sjeveru Iraka veoma opasan i pozvala na odustajanje od tog plana.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *