Šakić oslobođen optužbi za ubistvo Ćuluma

Šakić oslobođen optužbi za ubistvo Ćuluma

Presuda je izrečena danas u banjalučkom Okružnom sudu

Vijeće banjalučkog Okružnog suda danas je Sinišu Šakića zvanog Kinez oslobodilo krivice za ubistvo Slaviše Ćuluma u maju 2020. godine u Dragočaju kod Banje Luke, nakon čega je pušten na slobodu. 

Slaviša Ćulum je ubijen 15. maja 2020. godine na lokalnom putu nedaleko od porodične kuće u mjestu Dragočaj kod Banje Luke, nedugo nakon što je izašao iz zatvora u Foči gdje je izdržavao 13-godišnju kaznu zbog pokušaja ubistva. Dok se nalazio u svom autu, u njegovom pravcu iz automatske puške ispaljena su 22 hica.

MUP RS-a je 28. jula iste godine uhapsio Šakića, a iz policije su ubrzo naveli da su mu “razbili lažni alibi da je u vrijeme ubistva bio u Hrvatskoj”. U martu 2021. godine Tužilaštvo RS-a, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, podiglo je optužnicu protiv Šakića kojom ga je optužilo da je u dogovoru sa nepoznatom osobom nabavio motocikl, koji je koristio za “izviđanje” terena gdje su planirali i počinili ubistvo Ćuluma, koji je od zadobijenih povreda preminuo na mjestu zločina.

Ovaj maratonski proces počeo je 24. maja 2021. godine i više puta je odgađan, a zbog nemogućnosti vještaka odbrane da uradi DNK vještačenje pauza u suđenju je trajala osam mjeseci. 

Šakić je zbog ovog zločina hapšen dva puta i prvi put su mu lisice stavljene na ruke krajem maja 2020. godine na graničnom prelazu Gradina kada je pokušao da prijeđe granicu. On je pješke došao iz Hrvatske na granični prelaz te pokušao da uđe BiH. Nakon kriminalističke istrage on je dan kasnije pušten. Ponovo je uhapšen 27. jula 2020. godine kada su mu specijalci stavili lisice na ruke u kafiću Get­sbi kod ho­te­la Bo­sna u cen­tru Ba­nje Luke zbog sum­nje da je ubio Ćuluma.

I Šakić i Ćulum su godinama bili poznati istražnim organima. Radilo se o “zakletim neprijateljima”, koji su nekada bili u vrlo bliskim odnosima. Zajedno su hapšeni 2009. godine zbog pokušaja pljačke benzinske pumpe, a po izlasku iz zatvora dolazi do sukoba između dotadašnjih prijatelja, koji je vremenom eskalirao.

Preuzeto sa:Crna-hronika.info

Povezani članci