Sin vlasnika Samsunga osuđen na pet godina zatvora

Sin vlasnika Samsunga osuđen na pet godina zatvora

SEOUL (AA) – Nasljednik vlasništva nad korporacijom Samsung Electronics Lee Jae-yong osuđen je na pet godina zatvora nakon što ga je sud u Seoulu proglasio krivim za pronevjeru, podmićivanje, skrivanje imovine u inostranstvu i krivotvorenje, prenosi Anadolu Agency.

U aferi koju su južnokorejski mediji nazvali “suđenjem stoljeća”, Leejeva presuda mogla bi imati presudan utjecaj na ishod optužbi protiv bivše predsjednice Park Geun-hye, koja je, uz ostalo, optužena i za iznudu donacija od čelnika korporacija poput Leeja.

Prema presudi suda u Seoulu, Lee (49) je bio umiješan u Samsungove isplate mita u vrijednosti 6,38 miliona američkih dolara porodici povjerenika bliskog bivšoj predsjednici.

Motiv je navodno bio osigurati podršku vlade 2015. godine za spajanje kompanija Samsunga, iako je Lee uporno odbijao optužbe i očekuje se da će uputiti žalbu višem sudu, navodi lokalna novinska agencija Yonhap.

Pet godina zatvora je najduža kazna izrečena nekom južnokorejskom zvaničniku ili čelniku korporacije koju vodi neka porodica, iako je to znatno kraće od 12 godina, koliko je zahtijevalo tužilaštvo.

Leejev otac, čelnik Samsunga Lee Kun-hee, osuđen je na uvjetnu kaznu 2009. godine zbog porezne utaje.

Lee stariji je nakon srčanog udara 2014. godine hospitalizovan, a vođenje kompanije prepustio je sinu, koji taj posao obavlja sa pozicije potpredsjednika Samsunga.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *