Snage sirijskog režima četvrti dan zaredom izvode zračne napade u Idlibu

Snage sirijskog režima četvrti dan zaredom izvode zračne napade u Idlibu

IDLIB (AA) – Najmanje šest osoba ubijeno je u zračnim napadima koje su jutros snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada izvele u provinciji Idlib koja je pod kontrolom sirijske opozicije, javlja Anadolu Agency (AA).

Snage sirijskog režima već četvrti dan zaredom izvode žestoke zračne napade na 13 naselja u Idlibu, uključujući i Han Sheyhoun u kojem je u aprilu ove godine u hemijskom napadu ubijeno najmanje 100 civila.

Predstavnik Civilne zaštite (Bijele beretke) iz Han Sheyhuna Enes Diyab za AA je kazao da je danas poginulo najmanje šest, a u protekla četiri dana najmanje 23 civila.

“Zračni napadi ne prestaju. Centar Bijelih beretki, kao i naše ambulante i spasilačka vozila su uništeni“, kazao je Diyab.

Stanovnici Idliba pozvani su da danas ne idu u džamije na džuma-namazjer se strahuje da bi mogli biti mete zračnih napada.

Idlib je sirijska provincija u kojoj živi 2,5 miliona civila i koja je pod kontrolom sirijske opozicije. Inicijativom Turske i Rusije ta regija je proglašena nekonfliktnom zonom, ali snage sirijskog režima su nakon 45 dana pauze ponovo počele izvoditi zračne napade u toj regiji.

U okviru šeste runde mirovnih pregovora u kazahstanskoj Astani, u petak su delegacije Turske, Rusije i Irana kao zemlji garanteri mirovnog procesa dogovorile slanje posmatračkih misija s ciljem nadzora implementacije prekida sukoba u Idlibu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *