Stefanović: Pun doprinos Srbije očuvanju bezbednosti regiona

Stefanović: Pun doprinos Srbije očuvanju bezbednosti regiona

SARAJEVO (AA) – Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je ta zemlja pouzdan partner u svim regionalnim i evropskim aktivnostima usmerenim na borbu protiv kriminala i suzbijanje bezbednosnih izazova.

Stefanović je na sastanku na Brdu kod Kranja, tokom predsedavanja sastanku Komiteta ministara Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi, istakao da Srbija pruža pun doprinos primeni odredbi ove konvencije, koja je dala pozitivne rezultate, između ostalog, i u oblasti suzbijanja iregularnih migracija.

On je, kao primer praktične primene Konvencije, naveo Memorandum o razumevanju, koji su 2015. godine potpisale Austrija, Srbija, Mađarska i Makedonija u cilju zajedničke borbe protiv iregularnih migracija.

“Memorandum predviđa zajedničke patrole na srpsko-mađarskoj, srpsko-makedonskoj i makedonsko-grčkoj granici i formiranje zajedničkih istražnih timova”, podsetio je Stefanović i dodao da je taj dokument omogućio primenu konkretnih mera koje su doprinele većoj bezbednosti država potpisnica.

Potpredsednik Vlade Srbije je ukazao na to da i dalje postoji niz oblasti koje zahtevaju dodatnu pažnju i potrebu za daljim radom na implementaciji Konvencije, uz finansijsku podršku donatora, kao i tehničku podršku Sekretarijata. On je kao važnu oblast na kojoj treba raditi izdvojio automatsku razmenu DNK podataka, daktiloskopskih podataka i podataka o registrovanim vozilima.

Prema njegovim rečima, u skladu sa odlukom Komiteta ministara, eksperti zemalja ugovornica tokom prošle godine pripremili su Nacrt multilateralnog sporazuma u tim oblastima po ugledu na Prumske odluke EU.

“Imajući u vidu to da je glavni spoljnopolitički cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji, mi u celosti podržavamo ovu aktivnost i saglasni smo sa tim da se do kraja godine organizuje pripremni sastanak i otpočnu zvanični pregovori”, rekao je Stefanović.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *