Stranke parlamentarne većine saglasne u podršci zakonima Vlade FBiH

Stranke parlamentarne većine saglasne u podršci zakonima Vlade FBiH

Nakon razgovora rukovodstava Predstavničkog i Doma naroda Federalnog parlamenta postignuta je saglasnost da parlamentarna većina na federalnom nivou, koju čine SDA, HDZBiH i SBB, da podršku zakonima čiji je predlagač Vlada Federacije BiH.

– Očekivati je da to bude pokazano na vanrednoj sjednici Doma naroda 21. septembra, kao i zasjedanju Predstavničkog doma 26. septembra. Nadam se da će tačke koje su uvrštene u prijedloge dnevnog reda najvećim dijelom biti usvojene, a to će pokazati da Parlament funcionira i da prati rad Vlade Federacije BiH – izjavio je za Fenu dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić.

Ovaj dom narednog četvrtka, prije vanrednog zasjedanja, nastavit će sjednicu prekinutu 6. jula zbog nedostatka kvoruma, na kojoj je preostalo izjašnjavanje o nacrtima zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

Za njihovo izglasavanje u Domu naroda, smatra Tufekčić, postoji saglasnost delegata, koji će, kako predviđa, uputiti navedene nacrte u javnu raspravu od 90 ili 120 dana.

Dodao je da stranke parlamentarne većine poentiraju na usvajanje seta boračkih zakona, koji se nalaze na dnevnom redu vanredne sjednice, kao i ono što će uslijediti – donošenje novog zakona o PIO, rebalans budžeta te izgradnju brzih cesta.

Zakonska rješenja za PIO, najavio je Tufekčić, bit će razmatrana na skorašnjem sastanku s predstavnicima resornog ministarstva, penzionera, kao i parlamentarcima oba doma Federalnog parlamenta. Na taj način, ističe, dobit će se kvalitetan zakon i njegovo usvajanje bez problema.

– U narednim danima uslijedit će finalizacija pripreme novog zakona o PIO kada će se razgovarati o svemu s ciljem da dobijemo što bolji zakon – poručio je Tufekčić u izjavi za Fenu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *