Sutra u Tuzli počinje NATO-ova vježba: Baza u univerzitetskom kampusu, prva vježba na Tušnju

Sutra u Tuzli počinje NATO-ova vježba: Baza u univerzitetskom kampusu, prva vježba na Tušnju

TUZLA (AA) – U Kampusu Univerziteta u Tuzli za sutra u 11:30 sati najavljeno je otvaranje civilne NATO-ove vježbe upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda u slučajevima poplave ili zemljotresa, javlja Anadolu Agency (AA).

Vježbu pod nazivom “Bosna i Hercegovina 2017” zajednički će realizirati Ministarstvo sigurnosti BiH i Euroatlanski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC), NATO-ov glavni mehanizam za pružanje pomoći civilima u euroatlanskom području. Učestvovat će 1.200 osoba iz 34 države savezničkih i partnerskim nacija, od čega je pola osoblja iz BiH, a osim domaćih, učestvovat će i nekoliko međunarodnih organizacija i tijela.

Baza operacija za provođenje vježbe je u univerzitetskom kampusu. Prvog dana planirano je izvođenje pokazne vježbe na stadionu Tušanj, a narednih dana na području općina Živinice i Lukavac.

Već od danas, pa sve do 29. septembra, u pripravnosti su ljudski i materijalni kapaciteti civilne zaštite Grada Tuzle.

“Od svih nadležnih državnih organa, preduzeća i građana, očekuje se maksimalna ozbiljnost, razumijevanje i saradnja, a sve u cilju što uspješnije realizacije ove veoma važne vježbe”, izjavio je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Cilj ovakvih NATO-ovih aktivnosti je vježbanje mehanizama za reakciju u situacijama katastrofe, te poboljšanje njihove efikasnosti i saradnje u takvim situacijama.

Prema riječima Bege Gutića, premijera Tuzlanskog kantona, od neprocijenjivog je značaja to što su BiH i upravo Tuzlanski kanton domaćini jedne ovakve vježbe.

“Ovo je dosad najveća vježba koju je organizovao NATO, a sama činjenica da ćemo biti domaćini takve vježbe, za nas nema cijenu. Tuzlanski kanton učinit će sve da ovaj projekat protekne u najboljem redu”, izjavio je Gutić, dodajući da je ujedno ovo i prilika za promociju našeg kantona i države Bosne i Hercegovine.

Inače, ova se vježba održava unazad 17 godina, a dosad se u regionu održala u Hrvatskoj, 2007. godine, i prošle godine u Crnoj Gori.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *